За неке послове редови, за поједине нема пријава

Конкурси за послове у туризму, по правилу никада нису дуго отворени. Попут оних у ИТ сектору, или услугама та радна места брзо се попуне. Ипак, према подацима Националне службе за запошљавање има послова у Србији које нико неће. Брзина затварања конкурса зависи од плате, услова рада, али и тога да ли је радно место у селу, или у граду.

У чачанској фирми "ПС фешн" ради 150 шивача – треба им и више. Међутим, на њихов позив за посао, кажу, одговорило је мало њих.

"Разлог за то је недовољно обучен кадар, тако да је оно чему смо били принуђени да прибегнемо – наше самостално организовање обука. Искуства су таква да након тих обука отприлике 30 одсто њих остане код нас", каже Јелена Каранац из "ПС фешн".

И највећу фарму оваца и крава у пиротском крају мучи исти проблем. На породичном газдинству, за бар још десет радника посла има, заинтересованих нема.

"Имамо проблем са радном снагом, млади људи неће то да раде, ја можда и схватам, јер амбијент није створен", објашњава пољопривредник Зоран Ћирић.

Случајеви из Чачка и Пирота нису усамљени. На евиденцији Националне службе за запошљавање конкурс за посао буде отворен и до годину дана.

"Слабије је интересовање када су у питању послови теренске комерцијале, послови које карактерише рад на проценат без фиксног дела зараде, а прва исплата је након продаје, која може да потраје и неколико месеци. Такође, незапослени слабије интересовање исказују у области грађевинарства, пољопривреде, рударства", истиче Десанка Михаиловић Ковач из Националне службе за запошљавање.

Тржиште анализира и Инфостуд.

"Често чујемо да би људи радили било шта и да желе да дођу до посла, а пракса показује да није увек тако. Људи често, пре него што се појаве на интервјуу, размисле да ли је тај посао за њих и онда иако су се пријавили у последњем тренутку одлуче да они то не би желели да раде", каже Татјана Видаковић из Инфостуда.

На такву одлуку често утичу услови које нуди послодавац.

"Нижа зарада од неког стандарда на регионалном нивоу или уколико није плаћен прековремени рад, удаљеност места рада од места пребивалишта, неисплаћени доприноси", додаје Видаковићева.

Просечно у Србији за један оглас стигне 100 пријава, у већим градовима и до 600. Да би највише незапослених у стране компаније потврђује и конкурс шведске "Икее". За 250 отворених радних места стигло је готово 18.000 пријава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи