Издавање уџбеника за Бошњаке зауставили материјални пропусти

Заустављено је издавање уџбеника који недостају Бошњацима за образовање на матерњем језику. Зато што не задовољавају техничке стандарде и квалитет, али и због материјалних грешака, највише у тумачењу историјских догађаја, кажу у Заводу за унапређивање образовања. Бошњачко национално веће сматра да им замерке угрожавају идентитет и културну аутономију. Решење очекују од Министарства просвете, годину дана од када је са мањинама потписан меморандум да се штампају уџбеници који недостају.

Бошњацима за наставу у основној и средњој школи недостају 52 уџбеника. Прихваћен је један – граматика босанског за шести разред. Бошњачко национално веће избројало је 76 примедби Завода за унапређивање образовања која им угрожавају етничку посебност. Почев од Кулина бана.

"Повеља Кулина није писана босанским језиком и на босанчици него старим српским писмом. Да ли деца у настави на босанском смеју да свој завичај, своју географску област која се зове Санџак, тако зову и кажу 'то је мој завичај Санџак'. Они кажу да то не постоји, да може само Рашка област", каже потпредседник Бошњачког националног већа Есад Џуџо.

Не може, одговарају у Заводу, јер ни Санџак ни босанчица нису по стандардима и законима Србије. Завод је ту, кажу, само сервис.

"Ако у рукопису стоји да се слави Дан Санџака, а у Уредби која то регулише, који су празници националних мањина се наводи сасвим другачије име тог празника, наша радна група то води као материјалну грешку. Ако буде неких промена, да се другачије третира реч Санџак, ми ћемо поступати у складу са тиме", поручује Елеонора Влаховић из Завода за унапређивање образовања и васпитања.

Сва деца у Србији уче из истих књига. Уџбеници су за Бошњаке и за све националне мањине, преведени на њихов матерњи језик. Спорни су додаци настави. А баш то, кажу, истиче посебност.

"Проширени део, додатак уџбенику где имају право да изучавају у складу са тумачењима, историографски утврђеним чињеницама нешто из историје своје националне заједнице", каже Џуџо.

Елеонора Влаховић истиче да се не може дозволити да радне групе које прегледају нпр. додатак за историју раде мимо стандардних процедура и чињеница које су општеважеће у Србији.

У Сјеници, Тутину и Новом Пазару на матерњем језику се школује више од 12.000 Бошњака. Из, за сада, 229 књига. У већини уџбеника који недостају грешке су, кажу у Заводу, техничке, па би у ђачким торбама могле да буду већ у септембру. Тамо где има спорних термина и лекција, штампа чека одлуку Министарства просвете. А Министарство се не оглашава. Бар не, како су нам рекли, до краја недеље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво