Жене у црном: Стоп расизму против избеглица

Поводом међународног дана борбе против расизма "Жене у црном" организвале су у Кнез Михајловој улици, мировну акцију "Стоп расизму против избеглица", а координаторка ове невладине организације Сташа Зајевић поручила је да треба улагати више у безбедност грађана уместо у заштиту спољне границе.

Зајевићева је у изјави новинарима рекла да су "Жене у црном" одлучиле да организују мировну акцију пошто је цела Европа, али и регион, запљуснут хајком и таласом непрекидне мржење, расизма, фашизма, како на нивоу институција, тако и друштва. 

"Плашимо се да оно што се дешавало током Другог светског рата - Европа концентрационих логора, бодљикавих жица, искључивање због различитости, није само прошлост, већ се понавља и данас", нагласила је Зајовићева.

Каже да је сраман споразум ЕУ и Турске, сматрајући да је тај споразум "спровео најстрашнију хуманитарну катастрофу након Другог светског рата". 

"Људи бежећи од рата морају да траже нове руте, што је изазвало најсмртоноснију годину на Медитерану. Заглављени су у Србији и немају излаза него да траже другачије путеве доласка до западне Европе, што је све теже јер се ограде све више шире", приметила је Зајовићева.

Уместо што улажу огроман новац у заштиту граница, боље да то искористе да избеглицама обезбеде основна људска права и безбедност, поручила је Зајовићева. 

"Они не беже само зато што су сиромашни, јер таквих има у Србији колико год хоћете, већ беже од рата за који су одговорни диктаторски режими у тим земљама, али и геостратешки инетереси и Европе", навела је Зајовићева.

Због тога, додала је, поруке данашњег супа су и "Зауставите рат, а не избеглице", и "Зауставите изградњу жичаних ограда и зидова - отворите границе".

"Сматрамо да је солидарност са избеглицама основно људско право и то радимо непрекидно", рекла је Зајовићева и најавила да ће "Жене у црном" данас посетити хангаре у којима се налазе избеглице и са њима обележити почетак пролећа, односно авганистанску нову годину - Невроз.

Скуп "Жена у црном", чије чланице су носиле транспаренте са порукама против расизма, мржње, у центру Београда обезбеђивала је полиција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара