Мала донација за велико дело

Пре годину дана објавили смо причу о младим људима са интелектуалним тешкоћама који праве воћне ролнице. Била им је потребна помоћ да их пласирају на тржиште. Њихов апел је уродио плодом, и они и даље производе воћне ролнице, што је за њих више од посла. Сада имају нову молбу, потребни су им пријатељи донатори да их подрже како би постали део глобалне организације која помаже удружењима попут њиховог.

Потребно им је 40 пријатеља, и то до краја месеца. За ове младе људе постоји место само за њих. Ту су срећни. Просторије Удружења "Кец" адреса је на коју се радо враћају.

"Ово ми је као друга кућа. Имам цео свој живот", каже Лариса Рађеновић из Креативно-едукативног центра "Кец". 

Карло Кирац каже да су му другари Лука и Зорица, са којима игра стони тенис.

"Овде радим четвртком мозаик, петком имамо журке", испричао је Срђан Радовановић. 

Дамир Жакула каже да код куће ништа не би радио, возио би само бицикл.

У дневном боравку време проводи бар педесеторо младих са интелектуалним тешкоћама. Неки од њих препуштени су сами себи.

"Ја долазим у ово Удружење највише због људи, због атмосфере. Желим да ту љубав коју имам у себи преносим свим својим другарима, каже Маја Живојиновић.

Воде и социјално предузеће које запошљава њих тридесеторо. Још 160 су запослили у другим компанијама.

"Волим да радим, продужила сам до 12 сати, јер ми је мало до 11", каже Лариса Рађеновић.

Већ петанест година Удружење брине о младима. Последње две године покушавају да постану чланови светске непрофитне организације "Глобал гивинг", која помаже центрима попут "Кеца" широм света. Досада су подржали око 16.000 различитих пројеката и прикупили више од 250 милиона долара.

"Ми смо после низа провера успели да уђемо у ужи круг, да добијемо шансу да учествујемо и постанемо равноправни члан", каже Славица Живковић из "Кеца".

До циља их дели још и прикупљање довољно новца за чланарину. Важније од суме је да их подржи што више различитих донатора. Минималан број је четрдесет – из земље и иностранства.

"Помоћи ће нама да наше програме и квалитет који им пружамо подижемо на један виши ниво, а чули сте шта то њима значи. То је непроцењиво", каже Славица Живковић.

Од чланства у светској организацији делимично зависи и да ли ће овај Центар да опстане. Времена за клик на сајт globalgiving.org и донацију "Кецу" још има. Али само до 31. марта. Они верују да би овај сан ипак могао да им се испуни. Само им треба четрдесет нових пријатеља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво