Рак дојке се у Србији најчешће открива у поодмаклом стадијуму

И на овај Национални дан борбе против рака дојке упозоравајући подаци – годишње у Србији око 4.000 жена оболи, док око 1.700 изгуби битку. То је малигна болест од које жене у нашој земљи и даље најчешће оболевају и умиру, иако је рак дојке потпуно излечив кад се открије на време. Самопрегледи, редовни прегледи у дому здравља, и организовани скрининг прегледи спасавају живот.

Фактори ризика за рак дојке су генетско наслеђе, рана менструација, односно менопауза, гојазност, конзумирање алкохола, хормонска терапија. И жене које нису рађале или оне које рађају после 30. године имају веће шансе да оболе. Највише их буде оперисано и лечи се на Онколошком институту у Београду.

"На мобилном мамографу је откривено, нисам ни слутила да то мени може да се деси. Чекам операцију", поручује 57-годишња Љиљана.

"Данас је предвиђно 11 операција наших пацијенткиња са раком дојке, ми годишње урадимо 1.200 операција рака дојке", рекао је в. д. директора Института за онкологију и радиологију Србије проф. др Радан Џодић. 

Иако последњих година, битку са болешћу добија више жена, Србија је и даље друга у Европи по броју умрлих од овог карцинома.

Разлог су и нередовне контроле. На организоване прегледе и даље се не одазивају све жене, па се болест најчешће открива у поодмаклом стадијуму.

"Ми смо прошле године позвали око 130.000 жена, то је део организованог скрининга. Самим организованим програмом прегледано је негде око 60.000 жена и утврђено је око 175 карцинома дојке. Веома је значајно да жене у животној доби од 50 до 69 година једном у две године дођу и обаве скрининг мамографију", истиче в. д. директорке Института "Батут" Верица Јовановић.

Редовним контролама откривају се и милиметарске промене, а тада је, уз одговарајуће лечење, болест излечива.

"Рак дојке је излечив у првом и другом стадијуму, у трећем и четвртом значајно може да се продужи живот. Треба апеловати, ја лично молим жене Србије да дођу на преглед, посебно када је већ уложен толики напор да се направи 40 скрининг јединица, није довољно, али треба то поштовати", рекао је др Џодић.

Прегледи нису болни и кратко трају, а редовни спасавају живот.

број коментара 0 пошаљи коментар