Неопходни нови закони за област миграцијa

У Србији су у прошлој години усвојена 42 захтева за азил а неопходно је да власти у суочавању са избегличком кризом донесу јасна правила за ту област и нове законе, оцењено је у Београду на скупу о тој проблематици.

У 2016. години 12.281 особа изразила је намеру да тражи азил од којих је њих 574 и поднело захтев, речено је на конференцији за новинаре Београдског центра за људска права.

Изражено је и очекивање да ће нови Закон о азилу и Закон о странцима, чије се усвајања очекује у овој години, у знатној мери допринети побољшању стања у тој области, као и поштовању људских права.

"Србија још увек није успоставила фер и ефикасан поступак азила и треба да ради на унапређењу рада свих државних органа надлежних за ту област", рекла је представница Београдског центра за људска права Лена Петровић.

У Србији тренутно, како је речено, борави скоро 8.000 избеглица и миграната од чека су њих 53 одсто из Авганистана, 10 одсто из Пакистана, девет одсто из Сирије.

"Неопходно је што пре усвојити законска решења којим ће се решити статус избеглица које бораве у Србији, а не желе да траже азил", рекао је представник те невладине организације Никола Ковачевић.

Он је објаснио да тим људима, у пракси, надлежни органи толеришу боравак у Србији и да се хумано поступа, као и да се они зову да с улица пређу у прихватне центре али да се то може променити.

"Због тога је неопходно да Влада Србије има јасну политику о управљању мигрантском и избегличком кризом", рекао је Ковачевић.

На скупу је указано и да већина избеглица и мгираната и даље не жели да остане у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво