Редован преглед најбоља превенција од рака дојке

Данас је Национални дан борбе против рака дојке. То је малигна болест од које жене у Србији и даље најчешће оболевају и умиру, иако је рак дојке откривен на време потпуно излечив. В. д. директорка Института "Батут" Верица Јовановић каже за РТС да је око 130.000 жена позвано прошле године на скрининг прегледе и да резултати нису одлични али да су бољи него пре 10 година.

Иако се у последњих 15 година полако смањује број оболелих од рака дојке, Србија је и даље друга у Европи по броју умрлих од овог карцинома. Разлог су, између осталог, нередовне контроле.

"Ми смо прошле године позвали око 130.000 жена, то је део организованог скрининга. Самим организованим програмом прегледано је негде око 60.000 жена и утврђено је око 175 карцинома дојке", каже в.д. директорке Института "Батут" Верица Јовановић.

Када се рак открије у раној фази, уз одговарајућу дијагностику и лечење шансе за излечење су далеко веће. Највећи број операција уради се на Институту за онкологију у Београду.

"Веома је значајно да жене у животној доби од 50 до 69 година једном у две године дођу и обаве скриниг мамографију. Када прође две године оне ће поново бити позване. Веома је значајно да млађе жене своје превентивне прелегде посећујући лекара опште праксе и специјалисту гинекологије обаве кроз ултразвучне прегледе или палпацијом што ће учинити сам лекар", рекла је Верица Јовановић.

Прегледи нису болни и кратко трају, а ако су редовни могу спасити живот. Зато, апел свим дамама да пронађу времена за своје здравље и оду на превентивне прегледе.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара