Мигрантска криза, Србија спремна за сваки сценарио

Заменица комесара за избеглице Светлана Велимировић рекла је за РТС да је Србија веома активна и укључена у све механизме за размену информација у оквиру мигрантске кризе.

Светлана Велимировић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да се редовно ажурира план реаговања за случај прилива већег броја миграната.

"Припремамо се за наредни период. Чињеница је да је Србија веома активна и укључена у све механизме за размену информација, како на оперативном, тако и на дипломатском нивоу", указала је заменица комесара за избеглице.

Без обзира на то да ли ће турски председник Реџеп Тајип Ердоган одлучити да укине споразум са ЕУ о прихвату миграната, Србија се спрема за све могуће сценарије, истиче Велимировићева.

Додаје да политике земаља на "балканској рути" јесу различите али је, истиче, чињеница да су се и 2015. све земље договориле да ће имати исти приступ према мигрантима.

"Верујем да би се у случају масовног доласка поновио исти сценариио – министри држава на рути би се договорили", напомиње Велимировићева.

Према њеним речима, у Србији има довољно смештајних капацитета за мигранте.

"Сва лица која су прихватила помоћ државе и да добију заштиту, налазе се у центрима. За сва лица која тренутно нису у центрима, а прихватила би нашу помоћ, има довољно места. У Прешеву има места, биће и у новом центру који треба да се отвори у Кикинди", наглашава заменица комесара за избеглице.

Мађарска, наводи, пропусти између 10 и 20 миграната дневно.

"У прихватним центрима у Србији нема људи који су више пута враћени са мађарске границе. Они који су на редовним списковима углавном прођу", каже Велимировићева.

Говорећи о решавању стамбеног питања избеглица који се са тим проблемом муче већ више од 20 година, Велимировићева је рекла да су донатори обезбедили више од 50 одсто средстава за градњу.

"Очекујемо да ће око 8.000 породица које су угрожене решити стамбено питање. До сада је уговорена изградња 250 монтажних кућа, око 2.100 станова", закључила је заменица комесара за избеглице.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво