Већина младих би пристала да ради на црно

У Србији има 898.000 младих од 18 до 26 година. Они су најугроженија категорија када је у питању запошљавање. Према истраживању Уније послодаваца Србије, тек сваки седми млађи од 30 година, не би прихватио рад на црно. У Србији је незапослено 31,2 одсто младих, што је 2,5 пута више од опште незапослености, кажу у Националној служби за запошљавање.

На црно се највише ради у грађевини, угоститељству и производњи текстила. Процењује се да у Србији 60 одсто младих живи са родитељима, а само 18 одсто их је у браку или има своју породицу.

"Поставља се питање да ли млада особа има тај луксуз да одбије да ради у неформалном друштву, поготово кад се узме у обзир особина младих да не брину претерано о старости, а и поверење у пензиони систем код нас је врло упитно", каже Немања Главинић из Кровне организација младих Србије.

На евиденцији Националне службе за запошљавање је готово четвртина младих до 30 година.

Директор Националне службе Зоран Мартиновић истиче да велики број младих нема компетенције и вештине које послодавци траже.

"Зато је важно да се људи укључују у различите врсте додатног образовања и обука. Ми свакако преко НЗС спроводимо програме као што су стицање практичних знања, стручна пракса за младе људе, или обуке за познатог послодавца", наводи Мартиновић.

И велика финансијска оптерећења послодаваца при исплати зарада подстичу рад на црно, кажу у Унији послодаваца Србије.

"Захватања долазе до 67 одсто на те зараде, док рецимо у окружењу, посебно у Македонији и Бугарској је то упола мање", напомиње председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић.

Само прошле године инспектори рада пронашли су 20.000 запослених на црно.

"Имамо око 43 одсто већи број пронађених на раду на црно, а преко 90 одсто је већа ефикасност пријављивања тих пронађених радника у неформалној економији", наводи помоћник директора Инспектората за рад Србије Душан Ковачевић.

Посебна евиденција неформалног рада младих не постоји. Процењује се да се чак 60 одсто рада на црно одвија у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво