Положен камен-темељац за изградњу 40 станова у Сремској Митровици

У Сремској Митровици постављен је камен-темељац за изградњу 40 станова за избеглице из БиХ и Хрватске у оквиру другог дела Регионалног стамбеног пројекта (РСП) Србије. Потпредседник Владе Ивица Дачић је рекао да је циљ реализације тог пројекта да у Србији више не буде оних који имају статус избеглица из деведесетих година.

Сремска Митровица је прва од девет јединица локалне самоуправе у којима ове године почиње градња станова из другог РСП подпројекта, а градиће се укупно 200 станова – у Крушевцу, Параћину, Вршцу, Прокупљу и Бајиној Башти по 20, у Шапцу и Кикинди по 25 и у Шиду 10 станова.

Други РСП подпројекат вредан је више од 13 милиона евра, а у оквиру њега планирана је додела укупно 900 стамбених решења кроз четири модела - куповина сеоских кућа 250, изградња станова 200, изградња монтажних кућа 120 и додела пакета грађевинског материјала 250 из РСП фонда и 80 из констрибуције Србије.

Дачић је подсетио да се ускоро навршавају три године од потписивања споразума о реализацији првог потпројекта у оквиру Регионалног стамбеног програма и истакао да је до сада Србији додељено 97 милиона евра и да се то већ налази у процесу имплементације.

Министар спољних послова и председник комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Србије је подсетио да није реч о кредитима, већ о бесповратним донацијама.

Рекао је да је примена овог програма у пуном замаху - до сада је изабрано преко 2.200 избегличких породица, док ће за преостала стамбена решења избор корисника бити завршен у марту ове године.

Навео је да је додељено преко 700 стамбених решења, а 117 јединица локалне самоуправе реализује Регионалног стамбеног пројекта.

Дачић је подсетио да је Србија деведесетих година прошлог века примила преко 600.000 избеглица из Хрватске и Босне и Херцеговине и преко 200.000 интерно расељених лица са Косова и Метохије.

Нагласио је да помажући онима који су тренутно без дома, који долазе из области погођених сукобима, тероризмом и екстремизмом, имамо још већу обавезу и не смемо да заборавимо људе у дуготрајном расељењу који су из својих домова били протерани пре више од две деценије и који још увек чекају одржива решења.

"Значај Програма и Сарајевског процеса превазилази државне границе и показује да се сарадњом и заједничким трудом, уколико постоји воља, могу наћи решења за потребе избеглих. А те потребе су велике. Просечно три избегличке породице аплицирају за доступно стамбено решење, док је код доделе станова тај проценат 5:1", рекао је Дачић.

Нагласио је да је чињеница да данас у Србији борави око 29.000 лица која су још увек у статусу избеглице (20.334 из Републике Хрватске и 9.080 из Босне и Херцеговине), а да их се само око 150.000 вратило у државе порекла.

Велика већина ових лица одлучила се за трајну интеграцију у Републици Србији јер нису у могућности да у потпуности остваре своја права, укључујући и стечена права у државама порекла, рекао је Дачић.

Сматра да је зато пуна примена Сарајевског процеса, чији је Регионални програм стамбеног збрињавања важан део, од посебног значаја.

Изразио је наду да ћемо заједничким радом и посвећеношћу учинити да се људима који су пре више од две деценије напустили своје домове и нашли уточиште у Србији улије вера у сигурнију будућност и да им се покаже да нису заборављени.

"И зато смо данас овде, да поставимо камен-темељац који ће означити почетак градње станова у оквиру другог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији. У оквиру овог потпројекта биће изграђено укупно 200 станова у девет јединица локалне самоуправе. Ипак, дозволите ми да истакнем посебан значај који за нас данас има изградња станова у Сремској Митровици", каже Дачић.

Избећи из сопственог дома је врло тешко, болно, истакао је Дачић и додао да живети у некада јако тешким и готово нехуманим условима избеглиштва, толико дуго година, захтева посебну пажњу и помоћ друштва.

"Ови станови су намењени социјалном становању најугроженијих категорија избеглица, старих лица, једнородитељских породица и оних са болесним чланом и надам се да ће својим корисницима улити осећај сигурности и заштићености и потврдити да држава брине за њих, да нису остављени по страни и да им је обезбеђен дом", истакао је Дачић.

Навео је да је Влада Србије успоставила све потребне структуре неопходне за успешно спровођење Програма, те да ће уз активно учешће домаће мреже институција на централном и локалном нивоу које свакодневно координира Комесаријат за избеглице и миграције, реализација Програма у Србији као највећем кориснику, представља својеврстан подухват, на који ћемо моћи да будемо поносни.

"Верујем да ћемо и даље имати разумевање донатора и међународних партнера за динамику реализације Програма, посебно имајући у виду да су за Републику Србију, као највећег корисника, обим и изазови имплементације Програма најсложенији", закључио је Дачић.

Цуцић: Станови само део једног великог програма

Поред министра Дачића, камен-темељац положио је и комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић, који је истакао да су станови само део једног великог програма те да очекује да у неколико наредних недеља почне изградња у најмање још четири града у Србији.

"Био бих срећан да до краја следеће године имамо и видимо усељење. Имајући у виду да имамо добро искуство са изградњом, не очекујем ни овде неке велике проблеме", рекао је Цуцић.

Како је истакао, паралелно са тим очекује се да ће неколико хиљада људи добити, у овој години, грађевински материјал, сеоске куће и да ће се завршити са програмима изградње монтажних кућа.

"Регионално стамбени програм, који је већ сада неких стотинак милиона евра и још расте даље треба да обезбеди кров над главом за више од 6.000 породица и ја сам убеђен да ћемо ми у наредних пар година то стићи, а да ће ова година бити кључна да покажемо како су све порођајне муке прошле", навео је Цуцић.

Изградња станова у Сремској Митровици трајаће 11 месеци, а радове изводи новосадска грађевинска фирма "Дијагонала".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво