Трећи круг акредитација високошколских установа

Пред високошколским установама у току је трећи круг акредитације и провере квалитета. Проверу квалитета прво су започеле високе школе струковних студија и високе школе академских студија, док факултете и универзитете исти посао очекује од јесени.

У трећи круг акредитације ушло је 49 школа са 118 студијских програма. У Комисији саветују да се уписују само акредитовани програми и акредитоване високошколске установе.

"Све акредитације које су у току, а претходно су биле стечене, имају права да уписују студенте уколико им се у року не буде окончао поступак акредитације. Када су више школе струковних студија у питању, имамо 60 акредитованих школа, са 450 студијских програма и 26.000 места за упис студената на прву годину студија. Такође имамо и пет високих школа академских студија са 30 студијских програма и 2.000 места на упис на прву годину студија", каже председник Комисије за акредитацију и проверу квалитета проф. Ћемал Доличанин.

На седамнаест универзитета има места за упис 84.000 студената. Програми се иновирају, прате се нови научни тререндови. Међутим, најчешће мањкавости при акредитацији јесу кадрови, тврде у Комисији.

"Заправо компетенције наставника које се морају постићи да би били постигнути стандарди, а нарочито минимални услови за стицање универзитетских звања које је прописао Национални савет за високо образовање", додаје Доличанин.

Професор Доличанин био је члан радне групе за израду Нацрта Закона о високом образовању. Предлог је да Комисија прерасте у Национално акредитационо тело које оснива Влада Србије, а високошколске установе би се акредитовале на седам година.

Комисија за акредитацију и проверу квалитета основана је пре десет година. Постала је члан међународних организација које се баве провером квалитета високошколских установа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи