Тежак живот преосталих Срба у Обилићу

Мартовско насиље је означило почетак краја Срба у Обилићу. Пре рата је од око 35 хиљада становника у тој општини живело око 13 хиљада Срба. Данас их је само петнаестак. У згради некадашњег средњошколског центра је све православно што је у Обилићу после рата остало.

Од мартовског погрома 2004. породица Новице Столића живела је у контејнеру у Грачаници, а од пре неколико година у стану који им је дат на коришћење.

"Живео сам на девет километара од Грачанице, у својој кући у Обилићу. Имао сам и 18 ари плаца који је мени и породици обезбеђивао све", објашњава Столић.

Новица свакодневно пролази путем кроз родни Обилић, до Прилужја, где је директор средње школе.

"Наша безбедност се своди на то што сада сви имамо РКС таблице и онда тако пролазимо. Иначе, да је безбедно – није", наводи Столић.

Кућа и имање Столића у Обилићу су међу реткима који нису продати. Кућа запаљена у мартовском погрому је обновљена, али је за повратак, без подршке локалних и међународних власти, било превише ризично.

"Они су ишли на карту да ако Србе што дуже држе даље од кућа, онда ће они теже да се врате", наводи Столић.

Додаје да су у тој намери и успели, јер иако је четири-пет породица желело да се врати у Обилић, ипак није успело.

Мартовско насиље је означило почетак краја Срба у Обилићу.

У марту 2004. године запаљена је и зграда бившег средњошколског центра, преуређена за смештај избеглица са простора бивше Југославије, и они су морали да напусте зграду. После рата вратио се део њих, данас их овде живи петнаестак.

Роман Крајнчић је на Косово дошао из Немачке, а у Немачку отишао из Словеније. Није очекивао да ће део живота провести у контејнеру.

"Остао сам без ичега – радне књижице, куће, пензије", објашњава Крајнчић.

У општини Обилић је до рата било 35.000 становника, међу којима 13.000 Срба. У самој вароши било их је око 8.000. У згради некадашњег средњошколског центра је све православно што је у Обилићу после рата остало. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво