Седам векова манастира Крупе

Један од симбола српског народа у Далмацији, манастир Крупа, ове године обележава седам векова постојања. Прослава јубилеја започела је овог викенда у Београду, у организацији више Удружења која негују традицију, културу и духовност северне Далмације. Манастир Крупу саградио је краљ Милутин почетком 13. века.

Посвећен Успењу пресвете Богородице, манастир Крупа вековима дели судбину српског народа на простору Хрватске. Много пута рушен и обнављан. Из Општине Обровац у Хрватској обећавају помоћ у организовању јубилеја.

"Ми у сваком случају већ узимамо учешће, поправићемо приступне путеве, проширићемо неке кривине тамо где сада не могу аутобуси безбедно да пролазе. То је једна ствар, а и део један околине манастира и манастирске воденице преузели смо на себе, ми ћемо их обновити", каже Станко Мијић, заменик градоначелника Обровца.

Седам удружења Крајишника и неколико културно-уметничких друштава ће, поред те Академије, у Србији организовати и мноштво предавања и трибина посвећених манастиру. За ту прилику издали су и часопис.

"Ово је била прилика да се након дужег времена састанемо сви. Ово је један велики повод да се сви Крајишници скупе на једном месту, покушавајући да очувају своју традицију и обичаје, а и један повод да направимо један нови часопис са лепим садржајем. Први број је сада изашао, а настојаћемо и у будућности да све странице попуњавамо интересантним и едукативним садржајем", каже Милица Драгичевић, уредница часописа Крајишници.

Централна прослава седам векова постојања манстира одржаће се у Далмацији у Обровцу, на дан манастирске славе, 28. августа на Велику Госпојину. Срби тога краја поред великог броја гостију очекују и Његову светост патријарха српског Иринеја.

"Желели бисмо наше Карјишнике позвати да дођу и присуствују тој централној манифестацији, а ово је прилика да пошаљемо поруку нашем владики Фотију, нашем свештенству, нашој православној цркви, да мислимо на њих да ћемо доћи, одазвати се у сваком моменту, иако знамо да је ситуација доле јако тешка по том питању", каже Миша Бједов из Удружења за развој пољопривреде у Далмацији.

У Обровцу, градићу поред Задра, некада је живело више од седам хиљада Срба. Данас их је свега 1.000, али како кажу, надају се бољим временима и повратку својих сународника на вековна огњишта.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара