Оклопно возило "Милош" представљено у Великој Плани

Председник Владе Александар Вучић присуствовао је у фабрици наменске индустрије у Великој Плани презентацији оклопног возила "Милош" и оценио да уз "Милоша" и "Лазара" за полицију и војску, као и хаубицама "Нора" за ВС, наша војска и полиција постају неупоредиво боље и модерније опремљени.

Александар Вучић је поручио да је задовољан напретком војне и наменске индустрије, која ће бити покретач српске економије и гарант стабилности Србије.

"Неманска индустрија, која је важна за БДП и развој српске економије, постаје и биће један од кључних фактора брзог напретка укупне привреде и животног стандарда грађана. С друге стране, опремамо нашу војску и полицију, одбрамбене снаге и можемо сва ова оружја да сматрамо снажном превенцијом за свакога ко би помислио да угрози безбедност, суверенитет и независност Србије", рекао је Вучић.

Приметио је да је "Милош" моћно "4 пута 4" оклопно возило, и додао да ће шест одмах добити полиција, са митраљезом 12,7 милиметара за, вероватно, САЈ, а жандармерија шест "Лазара 3".

У Војску Србије иде 12 "Лазара" наоружаних топовима, као и хаубице "Нора" калибра 155 милиметара.

Вучић је рекао да је фабрика наменске индустрије у Великој Плани показатељ шта је Србија успела да промени у последњих неколико година, будући да је имала смо једну руинирану халу, а да су сада направљене нове.

Како је рекао, за 700 до 800 тих возила имамо наруџбине из иностранства, а не можемо ни десет да произведемо.

Поновио је да је Влада спремна да уложи 15, 20 милиона евра у нову линију ФАП-а, за оклопна возила, ако прибојска фабрика може да гарантује њихову производњу.

"Није нам проблем да у нову линију у ФАП уложимо 15 до 20 милиона, то је огромна ствар за наше људе који ће добити посао, а ми ћемо да повећамо војну и безбедносну моћ", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да је "Милош" моћно, снажно и страховито јако оружје и оруђе којим се Србија дичи, а упитан које возило може да му парира, Вучић је рекао да све зависи од тога која муниција и опрема ће бити стављена на њега.

"Није исти тип возила у односу на хамер, то је три према један, четири према један и у снази и у моћи, није за поређење. Хвала онима који су нам давали хамере, то је лепо возило али више за сафари, а ово је моћно, снажно и страховито јако оружје и оруђе", истакао је Вучић.

Наводећи да се "Милош" и слична возила данас највише користе на Блиском истоку, Вучић је рекао да би "Милош", уколико би имао противоклопно оруђе, на терену могао да уништава возила вредна и неколико милиона евра.

Вучић је рекао да је дао налог запосленима у СДПР-у и Министарству одбране да ангажују најбоље инжењере како би савладали технологију такозваног "независног вешања", како би се производили и камиони за домаћу употребу али и оруђа, која данас углавном увозимо са Истока.

"Независно вешање нас кошта око 150.000 по возилу. Ако то успемо, то ће бити велики посао и за ФАП", рекао је Вучић и додао да се размишља и о томе да се са камиона скину цераде, а уместо њих ставе контејнери који ће имати агрегате, клима уређаје, медицинску помоћ и јачу заштиту и муницију.

Помоћник директора "Југоимпорт СДПР" Александар Лијаковић истиче да је најважније да је "све што овде радимо производ наше домаће памети и наших инжењера".

"Користи се кооперација са домаћим фабрикама из металног и електро комплекса. За производњу 'Лазара' и 'Милоша' користимо најмодерније и најсавременије компоненте западних произвођача", каже Лијаковић.

Савремено, вишенаменско оклопно борбено возило "Милош" намењено је обављању широког дијапазона мисија из домена делокруга јединица полиције и оружаних снага.

Може да се користи за патролне и извиђачке мисије, као командно возило, за превоз и подршку јединица за специјалне операције, противгерилску и противтерористичку борбу, противоклопну борбу, контролу граница и територија.

Основни концепт возила базира се на самоносећем оклопном телу, савременим склоповима погона и преноса снаге и независним системом ослањања, који омогућава висок степен покретљивости у свим теренским и временским условима, уз максималну борбену масу већу од 14 тона.

"Милош" је опремљен са пет пушкарница за дејство личним наоружањем, има балистички заштићене осматрачке прозоре, систем за климатизацију и НБХ заштиту, савремену комуникациону опрему, командно-информациони систем и камере за ноћно осматрање и вожњу.

На крову оклопног тела возила уграђено је шест бацача димних кутија, калибра 82 милиметара.

Концепт возила је такав да може да буде опремљен различитим врстама наоружања и специјализоване опреме.

У стандадној верзији посаду "Милоша" чини осам чланова, од којих су четири смештена у задњем делу возила и могу да брзо да се искрцају или укрцају кроз задњу хидраулички покретану рампу или задња врата.

Четворо чланова посаде у предњем делу обезбеђен је улазак и излазак из возила кроз класична бочна врата.

Презентацији оклопних возила и "Норе" присуствовали су и министар одбране Зоран Ђорђевић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, директор "Југоимпорт СДПР" Југослав Петковић и директор "Борбених сложених система" Огњен Оливерић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво