Београд добија нове туристичке табле

Већ крајем марта Београд би требало да добије 50 нових путоказа који ће туристима из свих крајева света омогућити лакше и практичније сналажење по граду, а до краја ове године тај број би требало да достигне 150. Осим на српском и енглеском, топоними ће госте усмеравати и на руском и кинеском језику.

Како до трга Славија, Калемегдана, Кнез Михаилове, Руси и Кинези ускоро ће моћи да прочитају на матерњем језику. Смернице ће бити исписане на турстичким таблама широм престонице.

"Дошло је време и по броју туриста и по свему ономе што Београд данас јесте да побољшамо и обновимо туристичку сигнализацију. На овај начин сте обухватили читав свет и наши гости из читавог света ће бити тако боље и лакше информисани", наводи Миодраг Поповић из Туристичке организације Београда.

Русија и Кина нису међу првих пет земаља из којих долази највише туриста. Али су, кажу у Туристичкој организацији Београда, туристи са највећим потенцијалом.

"Наше промоције на кинеском и руском постаће много агресивније и оне то већ и јесу зато све ово и радимо", истиче Поповић.

Из било ког дела света да долазе у Београд туристи не заобилазе адресу Музеја "Николе Тесле".

Само током 2016. године Музеј "Николе Тесле" обишло је више од сто хиљада посетилаца. Први пут од кад музеј постоји бројка је тако велика.

Више од половине посетилаца долази из иностранства. Главна туристичка атракција у Београду настоји да гостима из иностранства понуди садржаје на језицима који они разумеју.

Изложбена тура је на српском и енглеском језику. Филм о животу Николе Тесле који посетиоци у музеју могу да погледају нуди много више.

"Уз филм који слушају на енглеском језику могу да се користе титлови на немачком, шпанском, руском језику и другим великим језицима. Такође је на њиховим лицима видљиво посебно задовољство када неко од наших демонстратора, који им помажу приликом обиласка изложбене поставке, изговоре пар реченица на неком од језика који они разумеју", истиче Ивана Зорић из Музеја "Николе Тесле".

Посетиоци потврђују да много дуже памте о научнику када о његовом животу слушају на матерњем језику.

"Ја сам неко ко живи у Америци већи део свог живота. Мислим да имам среће због тога, јер без обзира где одем по свету ја чујем да се говори мој језик. Такође мислим и да је важно за остале културе и језике да се изборе за такав статус зато што људи када оду у у неку земљу важно је да чују свој језик и да се разумеју људе из те земље", сматра туристкиња.

На апликацији "Београђани", Београђани ће бирати путоказе на четири језика. Од понуђних пет варијанити, гласаће за једну таблу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво