Мигранти траже нове руте

За годину дана, од како је затворена западнобалканска рута, у Србију улази мање миграната, али још мање њих излази из земље. Мађарске власти ојачавају жичану ограду, али мигранти траже нове руте.

Уместо тек неколико дана, избеглице у Србији остају и пола године. Уместо скоро празних прихватних центара, у 13 кампова је 6.600 миграната. Слика затворене балканске руте у Србији.

Више од 900 избеглица у Центру у Обреновцу стрпљиво чека свој ред за ручак. Нестрпљиви су када је реч о преласку границе. У управи кажу да нема ниједног који није покушао бар неколико пута.

Десетак миграната јутрос се вратило из безуспешног покушаја да илегално пређу границу са Хрватском.

"Испразнила нам се батерија на телефону, па смо у сред шуме остали без мапе и без хране, а ходали смо 17 сати. Морали смо да се вратимо. Наишли смо на полицијски аутомобил. Прегледали су нам документа и упутили су нас на аутобус да се вратимо овде. Нису нам правили проблеме", испричао је мигрант.

Петнаестогодишњи Пакистанац са мађарском полицијом, није био те среће.
Рахим Шах, мигрант из Пакистана каже да је добио батине и да му је повређена нога.

Већ два месеца је у Крњачи. Пре годину дана кренуо је ка Француској са старијим рођаком, кога обилзи у депоу код Железничке станице.

"У Крњачи је добро, задовољан сам смештајем. Али, волео бих да је и мој рођак са мном. Рекли су му да не може јер је старији од 18 година", каже Рахим Шах.

Ако нема места у Крњачи, у Обреновцу има сигурно, кажу у Комесаријату, иако годину дана од како је балканска рута затворена, мигранти у Србију углавном само улазе.

"Капацитета још има, имамо мигранте који су у центру Београда који не желе да уђу у систем. Ми све чинимо да их уведемо у систем. Обезбедили смо места за њих, али оно што је чињеница је да Европа затеже границе и да мигранти све теже напуштају нашу земљу", каже представник Комесаријата.

Ако, по правилу, пролеће доноси нови талас миграција, његов ток ће се, изгледа, мењати.

"Граница са Босном није тако добро чувана као граница са Хрватском и Мађарском и што касније када људи уђу Босну тај појас са Хрватском је дугачак и тешко га је бранити, тако да није искључено да када дође лепше време људи који се гомилају у Србији покушавају да изнађу неки нови начин", каже Никола Ковачевић са Београдског центра за људска права.

У Мађарску легално може 10 миграната - радним данима. У Србију, незванично, свакодневно уђе неколико пута више - дневно.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво