Успех дуалног образовања у повезаности привреде и школа

Директор Немачко-српске привредне коморе Мартин Кнап на скупу у Привредној комори Србије (ПКС) навео је да је синхронизовано увођење дуалног образовања у Србији између главних актера, школа и привреде кључно за успех овог система.

Мартин Кнап је истакао да је немачка индустрија као једна од водећих економских сила, током времена одолела бројним изазовима захваљујући добро обученој радној снази и систему дуалног образовања који се у Немачкој спроводи већ скоро сто година.

Скуп у ПКС-у одржан је поводом упознавања привредника са њиховим одговорностима у процесу увођења дуалног образовања у Србији.

Ан Катрин Хеншел из Немачке организације ГИЗ том приликом је навела да ГИЗ већ четири године подржава српско Министарство просвете, науке и технолошког развоја у напорима да дефинише и учврсти принципе дуалног образовања у Србији, те да заједно са привредом идентификује стручне профиле којих је било недовољно на српском тржишту.

Интересовање српских компанија за овај систем је у експанзији. Тренутно се на овај начин школује више од 900 ученика за пет образовних профила – индустријски механичар, бравар заваривач и електричар, оператер израде намештаја и трговац – у 18 средњих стручних школа, у сарадњи са око 60 привредних субјеката, а уз подршку пројеката ГИЗ, Аустријске привредне коморе и Швајцарске организације за развој - СДЦ, саопштено је из ПКС-а.

Додаје се да ће од наредне школске године образовање бити организовано за још најмање четири нова образовна профила (ауто-механичар, електромонтер, модни кројач и техничар логистике и шпедиције).

ПКС је као спона привреде и образовног система, пружила помоћ у усаглашавању уговора и дефинисању међусобних односа и обавеза између компанија, школа и ученика, односно њихових родитеља.

Искуства у спровођењу комбиноване, теоретске и практичне наставе у оквиру овог пројеката, послужиће нам и у креирању најбољих законских решења за српски модел дуалног образовања, рекла је директорка Сектора едукације Мирјана Ковачевић.

Скуп са привредницима организовали су Фондација Конрад Аденауер, Немачко-српска привредна комора и Привредна комора Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи