Стејт департмент о Србији: Проблем дискриминација и правосуђе

Амерички Стејт департмент објавио је извештај о стању људских права у свету, према коме је 2016. година обележена падом слободе говора и удруживања широм света, што је отежало ситуацију за опозиционе групе и активисте за заштиту људска права.

У делу извештаја који се односи на Србију констатује се да се најозбиљнија кршења људских права односе на дискриминацију и социјално насиље над припадницима мањинских група, првенствено Рома.

Узнемиравање новинара и аутоцензура такође су назначени као један од великих проблема.

Стејт департмент je констатовао да су неефикасан систем правосуђа и дужина притвора довели до предугачких суђења, али и да су нeгативно утицали на приступ правди.

Подсећа се да су у априлу прошле године одржани ванредни парламентани избори, на којима је, како су оценили посматрачи, бирачима понуђен низ избора и поштоване су основне слободе, упркос неким извештајима о пристрасном медијском извештавању, неоправданој користи за вршиоце државних функција и замагљивање разлике између државних и партијских активности.

Остали проблеми који су пријављени током године укључују и оптужбе да полиција повремено пребија затворенике, посебно приликом хапшења или привођења или док не добије признање, наводи се у извештају.

Затвори су озбиљно пребукирани, са лошим санитаријама, осветљењем и вентилацијом, а насиље међу затвореницима такође представља проблем.

У извештајима се скреће пажња на оптужбе да власти у Београду нису успеле да поштују забрану ометања преписке и комуникације.

Питање великог броја расељених лица из ратова деведесетих, али и долазак избеглица и миграната са Блиског истока и других делова света није решено и чека се дугорочно решење.

Како наводи Стејт депртмент, корупција је заступљена у здравству, образовању и вишим гранама власт, укључујући и полицију.

Активисти за заштиту људских права и појединци који су критиковали власт пријавили су да су били изложени малтретирању, додаје се у извештају.

Наводи се да су друштвено и породично насиље над женама, злоупотреба деце и дискриминација особа са инвалидитетом заступљени у друштву. Наводи се да проблем представља трговина људима и узнемиравање припадника ЛГБТ популације.

Стејт департмент констатује да је Влада Србије предузела кораке да процесуира званичнике, како у полицији тако и другим облицима власти, после јавног откривања злоупотреба. Ипак, многи посматрачи наводе да су бројни случајеви корупције, друштвеног и породичног насиља остали непријављени и некажњени.

Многи активисти за заштиту људских права и неки посланици критиковали су новог америчког државног секретара Рекса Тилерсона који је одбио да јавно говори о извештају и да га промовише.

У годишњем извештају о стању људских права у свету изражава се забринутост због забране слободе медија, слободе на интернету и сузбијања опозиционих политичких група широм света.

Такође се истиче да групе цивилног друштва које представљају различите групе становништва имају све мање простора за деловање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво