Шпански пример борбе за већу запосленост младих

Дуално образовање – комбинација теорије и праксе, примењује се у све више европских земаља. У последње време је популарно у Шпанији, која је у неславном врху по броју младих без посла. Скоро сваки други Шпанац млађи од 26 година је незапослен. Влада Шпаније последњих година уводи различите програме како би тај број смањила.

Први утисак би вас свакако преварио. На улицама Мадрида млади итекако делују пословно, ужурбано, никако забринуто за свој посао. Бројке су, међутим, неумољиве - 44 одсто Шпанаца млађих од 26 година је без посла, то јест милион и 200.000 њих.

Председница Савета Младих Мадрида Хулија Линарес каже за РТС да је проблем велики јер школе нису усклађене с потребама послодаваца, који су све захтевнији јер траже све више и образовања и вештина, а притом дају уговоре на највише годину дана.

"Дуално образовање је одличан начин да усавршимо наше вештине уз школу. Добро је да у последње време постоји таква пракса, али вам нико не гарантује сталан посао. Дугорочне уговоре код послодаваца млади могу да очекују тек после 30. године", рекла је Хулија Ћика Линарес, председница Савета за омладину Шпаније.

Многи Шпанци напуштају школу већ са 16 година и тада настаје проблем. Без праксе и са толиким формалним образовањем, послодавцима нису потребни.

"Типично је да студенти почињу да раде тек кад заврше школу, али се последњу годину спроводи пилот пројекат дуалног образовања - комбинација школе и праксе, на по годину дана. Овде у Мадриду у њему учествује 2.000 ученика и за сада они имају боље резултате него да су само ишли у школу, за петину им је порасла шанса за посао. То је само део решења, потребно је да се ускладе понуда и потражња на тржишту рада и да постоји подстицај предузетничког духа јер млади и даље више воле да раде у јавном, него у приватном сектору", објашњава професор економије Универзитета у Мадриду Марсел ел Јансен.

Ипак, има и Шпанаца који почињу сопствени бизнис одмах након факултета. Хорхе је са троје партнера пре годину дана развио ИТ апликацију и посао само расте.

"Дулано образовање је одлично и сјајно. Ја сам на последњој години студија ишао на тренинг у једну компанију и ту сам научио пословање изнутра, а онда сам решио да будем сам свој газда. Ту су, сем новца, потребни и воља и амбиција", истиче Хорхе Оливерос, оснивач компаније "Џобин".

У Влади су свесни да је неопходно дугорочно решење. Последњих година уводе мере које се своде на што више праксе током и након школовања.

"Тренинг на радном месту је најефикаснији алат који омогућује стицање вештина које траже послодавци и у последњих пет година субвенционишемо тај програм кроз који је прошло 400.000 младих. Они четири месеца након школовања похађају различите тренинге и потом имају већу шансу да добију уговор за посао, наставак волонтирања или, ако желе, наставак школовања", рекао је Мигел Фернандес Дијес Пикасо из Министарства запошљавања и социјалне заштите.

С обзиром на проблем незапослености младих, успех ове и свих будућих влада у Шпанији мериће се бројем младих који су нашли или започели сопстевни посао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара