Да ли ће и када заживети електронски потпис у изборном процесу

Кандидати за председника државе мораће 10.000 потписа да овере код нотара који ће због тога радити и викендима. Oвере потписа, рукописа и преписа радиће само јавни бележници. Судови ће то радити само у местима где нотари још нису именовани.

Док траје овера потписа подршке за председничке изборе, 152 бележника, 21 помоћник и 238 приправника радиће послове овере прековремено и суботом и недељом.

Председник Јавнобележничке коморе Србије Миодраг Ђукановић наводи да је први дан овере код нотара протекао сасвим добро, да је било повећања обима посла, али да није било великих гужви.

Сумњу појединих опозиционих странака да нема довољно бележника, Бележничка комора одбацује. Тврде да их је неупоредиво више него у судовима, који су били задужени за тај посао и да нема разлога да овера потписа не буде завршена благовремено. Поставља се питање да ли би било једноставније када би се почело са употребом електронског потписа.

"То је нека далека прича, електронски потпис још није заживео. Ми смо имали прилике у земљама Европе да видимо како то функционише. Поставља се питање да ли ће икада електронски потпис заживети у изборима, он је заживео у овери уговора, потписа, али не знам да ли у изборном закону постоји електронски потпис", каже Ђукановић.

Законодавац је прописао процедуру шта се дешава са власторучним потписом, али не и са електронским квалификованим потписом.

"Закон о електронском документу и Закон о електронском потпису каже: ово вам је оловка са којом се потписујете, а ово вам је лична карта на којој се налази квалификовани електронски потпис. Уколико желите да онемогућите коришћење електронског потписа, законодавац мора експлицитно да забрани, а оно што није дозвољено, то је забрањено", наводи Зоран Торбица, интернет консултант.

Да размотре и ову могућност, страначки активности имају још мало времена. Уз одговарајућу софтверску, али и законску подршку, можда ће електронски потпис постати уобичајен и на изборима.

Најдаље у употреби електронског потписа отишла је Естонија. Тамо не само да се прикупљање подршке ради путем интернета него је чак и гласање онлајн.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво