Да ли ће и када заживети електронски потпис у изборном процесу

Кандидати за председника државе мораће 10.000 потписа да овере код нотара који ће због тога радити и викендима. Oвере потписа, рукописа и преписа радиће само јавни бележници. Судови ће то радити само у местима где нотари још нису именовани.

Док траје овера потписа подршке за председничке изборе, 152 бележника, 21 помоћник и 238 приправника радиће послове овере прековремено и суботом и недељом.

Председник Јавнобележничке коморе Србије Миодраг Ђукановић наводи да је први дан овере код нотара протекао сасвим добро, да је било повећања обима посла, али да није било великих гужви.

Сумњу појединих опозиционих странака да нема довољно бележника, Бележничка комора одбацује. Тврде да их је неупоредиво више него у судовима, који су били задужени за тај посао и да нема разлога да овера потписа не буде завршена благовремено. Поставља се питање да ли би било једноставније када би се почело са употребом електронског потписа.

"То је нека далека прича, електронски потпис још није заживео. Ми смо имали прилике у земљама Европе да видимо како то функционише. Поставља се питање да ли ће икада електронски потпис заживети у изборима, он је заживео у овери уговора, потписа, али не знам да ли у изборном закону постоји електронски потпис", каже Ђукановић.

Законодавац је прописао процедуру шта се дешава са власторучним потписом, али не и са електронским квалификованим потписом.

"Закон о електронском документу и Закон о електронском потпису каже: ово вам је оловка са којом се потписујете, а ово вам је лична карта на којој се налази квалификовани електронски потпис. Уколико желите да онемогућите коришћење електронског потписа, законодавац мора експлицитно да забрани, а оно што није дозвољено, то је забрањено", наводи Зоран Торбица, интернет консултант.

Да размотре и ову могућност, страначки активности имају још мало времена. Уз одговарајућу софтверску, али и законску подршку, можда ће електронски потпис постати уобичајен и на изборима.

Најдаље у употреби електронског потписа отишла је Естонија. Тамо не само да се прикупљање подршке ради путем интернета него је чак и гласање онлајн.

Остали аутори: Сања Живковић
број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 02. мар 2017, 11:28) - goran [нерегистровани]

potpis-elektronski

Pa, u Srbiji ne priznaju i kada račun platite online. Ne mogu da dokažem u MUP-u da sam platio dažbine i takse za lična dokumenta elektronskim putem! Ne priznaju štampani izvod! Srbija je dno dna, i nije ni čudo što svi pobegoše od nje i što je svima bolje! Samo Srbi misle da su nešto bolje, a oni jad i beda.