Потрага за тројицом радника у Крагујевцу, почео увиђај (фото)

Дронови и једно робот-возило ангажовани су у потрази за тројицом радника из Техничко-ремонтног завода у Крагујевцу који су нестали након јучерашње експлозије. Двадесет пет хоспитализованих припадника Војске Србије и МУП-а добро су и ван животне опасности. Вероватноћа да буде још експлозија минимална, што омогућава још интензивнију претрагу терена. Истражни органи почели увиђај.

21.20 - Министарство одбране објавило је фотографије са увиђаја након експлозија у Техничко-ремонтном заводу у Крагујевцу. 

18.50 - Породицу погинулог потпуковника Мирослава Перишића и повређене обишао је начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић.

17.10 -  Након стварања услова за безбедно вршење увиђаја, на место несреће изашли надлежни истражни органи, припадници Полицијске управе Крагујевац и Војне полиције.

16.50 - Премијер Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа породици трагично настрадалог потпуковника Мирослава Перишића.

15.20 - Начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране, пуковник Михаило Зоговић, истиче да је вероватноћа накнадних експлозија минимална, што омогућава још интензивнију претрагу терена. 

14.50 - Министар одбране Зоран Ђорђевић и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић посетили су на Војномедицинској академији двојицу ватрогасаца који су повређени приликом гашења пожара и отклањања последица експлозије. 

13.50 - За сада нисмо успели да остваримо контакт са несталим лицима, каже пуковник Михаило Зоговић. Од 25 особа које су повређене јуче током гашења пожара, на ВМА је пребачено 10, сви су стабилном стању и ван животне опасности.

Потрага за тројицом радника који се воде као нестали још траје.

Начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране, пуковник Михаило Зоговић, рекао је да је у току рашчишћавање рушевина, на чему су ангажовани сви капацитети Војске Србије: дронови, специјална возила, обучени пси.

За сада нисмо успели да остваримо контакт са несталим лицима, нити имамо било какву информацију о њима, рекао је Зоговић додајући да ће уложити све напоре и интензивније радити како би биле пронађене нестале колеге.

Од 25 особа које су повређене јуче током гашења пожара, на ВМА је пребачено 10 особа. Петорица ватрогасаца су отпуштена кући, а на клиникама крагујевачког Клиничког центра остало је још 10 пацијената.

Сви они су под сталном опсервацијом лекара и њихово стање се помно прати, рекао је директор Клиничког центра Предраг Саздановић. Иначе, према његовим речима, и пацијенти који су пребачени на даље лечење у Београд су стабилно и ван животне опасности.

Зоговић истиче да је вероватноћа накнадних експлозија минимална, што омогућава још интензивнију претрагу терена.

Након што су се стекли услови за безбедно вршење увиђаја на место несреће изашли су надлежни истражни органи, припадници Полицијске управе Крагујевац и Војне полиције.

Министар одбране Зоран Ђорђевић рекао је раније да је он лично формирао комисију која ће истражити узроке несреће.

Председник комисије је бригадни генерал Миле Јелић, начелник Управе за кадрове Сектора за људске ресурсе, а у комисији су стручњаци за проблематику муниције, наоружања и експлозивних средстава из Министарства одбране и Војске Србије, као и Војнотехничког института.

Такође, министар одбране је наложио ванредни инспекцијски надзор који спроводи Инспекторат одбране.

У експлозији која се догодила јуче у војном објекту у Крагујевцу око 15.30 погинула је једна особа, док је 25 припадника Војске Србије и МУП-а повређено током гашења пожара, саопштило је Министарство одбране.

Надлежне службе МУП-а и Министарства одбране и даље трагају за несталим припадницима Техничко-ремонтног завода капетаном Дарком Костићем и цивилима Дејаном Ковачевићем и Жељком Николићем.

Председник Србије Томислав Николић и градоначелник Радомир Николић обишли су у Крагујевцу повређене и разговарали са лекарима. Они су изјавили саучешће породици преминулог потпуковника Војске Србије Мирослава Перишића.

Повређене је обишао и начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, као и породицу погинулог потпуковника и изразио им саучешће.

Диковић је обишао и Техничко-ремонтни завод, где су га о детаљима експлозије упознали директор Завода потпуковник Душан Коварбашић и његови сарадници.   

До експлозије је дошло јуче у 13.20 у Техничко-ремонтном заводу у објекту А-28, намењеном делаборацији муниције, а затим је пожар захватио објекте А-28 и А-27.

Ватрогасне екипе састављене од припадника МУП-а и припадника ватрогасне јединице ТРЗ Крагујевац приступиле су гашењу пожара, када је, у 13.45, дошло до друге експлозије.

Двојицу ватрогасаца, који су повређени приликом гашења пожара и отклањања последица експлозије, посетили су на Војномедицинској академији министар одбране Зоран Ђорђевић и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Ђорђевић је навео да је експлодирао магацин са тромблонским минама и другим јаким експлозивним и убојитим средствима, која су била предвиђена за расклапање и уништење.

Пожар је локализован око 17 сати, а гасило га је 40 ватрогасаца, припадника војске и запослених Техничко-ремонтног завода.

Група од 74 радника се после експлозије склонила у посебан објекат Завода, где су се налазили све до евакуације. Они су били одсечени јер се до њих није могло доћи због тешког терена и опасности од нових експлозија.

Пуковник Михаило Зоговић из Управе за односе са јавношћу изјавио је раније да зону експлозије надлећу четири дрона и да је у тој потрази употребљено једно робот-возило.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи