Строжа контрола хране која стиже у Србију, реклама не гарантује квалитет

Председник Националне организације потрошача Горан Паповић каже за РТС да је српско тржиште препуно страних производа који су знатно лошијег квалитета него у равијенијим земљама. Наглашава да је кључно да потрошачи купују домаће производе, који немају тако добру рекламу – али имају квалитет.

Паповић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да је почело формирање Националног савета за безбедност хране, који ће се испитивати да ли је храна која у Србију стиже из мултинационалних компанија безбедна.

"Основна функција му је анализа ризика и управљање ризицима, да ли су ти производи штетни и да ли су ти производи који се производе за земље трећег света исправни", каже Паповић.

Коменатришући изјаве министара у Чешкој, Пољској, Словачкој и Мађарској да су источне земље постале канта за смеће, а да су њихови грађани купци другог реда, Паповић наводи да је и у Србији слична ситуација.

"Ми смо пре њих рекли да смо депонија Европе. Пре много година одавде је кренула прича да 'Аријел' у Србији није исто што и у Белгији, где се производи. Чувена прича тих компанија је да је то спрам навика потрошача", тврди Паповић.

Наводи да те мултинационалне компаније имају погоне у Пољској, Мађарској и Румунији, а да ми купујемо производе управо из тих фабрика.

"Ми мислимо да купујемо 'Mилку' као из Швајцарске, али то није тачно. Такорећи, навикли смо да једемо сарму без меса", истиче Паповић.

Напомиње да једино што у овом тренутку потршачи у Србији могу да ураде јесте да купују домаће прозводе.

"Имамо право да позовемо потрошаче да купују домаће. Наши производи су доста квалитетнији, али произвођачи немају довољно пара за маркетиншку кампању", наглашава Паповић.

Када је у питању безбедност хране, један од апсурда је да људи дају све више новца за такозвану здраву храну, а да није искључено да су ти производи још лошији него регуларни.

"То је злупотреба навике потрошача да се купује све што је наводно здраво, али се мало контролише да ли постоји лиценца и да ли су то заиста здрави и органски производи", сматра Паповић.

Тврди да нико не контролише ни ко је дао сертификат органским производима, и да је важно да се то измени.

"Искључиво тржишни надзор, који је јако битан, и увођење прекршајних налога, јер док не казните озбиљније – све је празна прича", закључио је Паповић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво