Пријепоље, новчана помоћ и подршка за породице жртава отмице у Штрпцима

У Пријепољу је полагањем цвећа на споменик крај старог моста на Лиму, обележена 24. годишњица отмице у Штрпцима, а председник Општине Пријепоље Драгољуб Зиндовић примио је породице отетих и убијених путника.

И после 24 године од злочина, породице жртава, путника воза број 671, уз сећања на своје најближе још увек траже одговоре.  

"То је дуг период за породице, оно што су очекивале јесте да се овај случај много раније заврши и да се жртве, односно посмртни остаци наших најмилијих пронађу. До сада су пронађени посмртни остаци четири особе", каже брат убијеног Нијазије Наил Кајевић.

Нећака убијеног Мухидина Мерхида Ханић каже да јој је отет стриц.

"Нико не може да зна који је то бол и која туга. Породице очекују и да добију статус цивилних жртава рата", истиче Мерхида.

У пријепољској општини чијих девет грађана је отето у Штрпцима, осим данашње скромне једнократне новчане помоћи, породицама убијених пружају пуну подршку.

"Иницирамо код свих надлежних републичких органа и установа да предузму све како би се пронашли преостали земни остаци трагично настрадалих путника из воза у Штрпцима и како би се до краја расветлио овај монструозни злочин а злочинци пронашли и казнили", каже председник Општине Пријепоље Драгољуб Зиндовић.

Зиндовић је том приликом рекао да пријепољска општина ради све што је у њеној моћи и што је у њеној надлежности, када је реч о подизању спомен-обележја и уручивању једнократне материјалне помоћи породицама настрадалих.

За злочин у Штрпцима до сада је осуђено једно лице, а у току су суђења у Сарајеву и Београду. Пријепољска општина је 2009. године као сећање и опомену подигла споменик на обали Лима. И ове године посебан скуп организовали су Бошњачко национално вијеће и Исламска заједница у Србији,чији су учесници прошетали градом до споменика. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво