Омеровић: Штрпци су још увек наша срамота

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић саопштио је да је злочин у Штрпцима још увек једна од "најцрњих мрља у историји Србије јер су убијени њени држављани".

Мехо Омеровић сматра да је трагично што су по доказима са суђења налогодавци, организатори, они који су логистички све припремали и учествовали били представници тадашње државе, полиције и железнице.

"Зато данашња држава Србија мора да направи отклон од државе у којој су саучесници у злочину били и службеници тадашње државе. Данашња Србија, а пре свега најодговорнији су дужни да искрено погледају ову нашу срамоту и омогуће свим грађанима да се са њоме суоче. То суочавање ће нам скинути и терет који носимо али и отворити нову страницу у изградњи односа међу народима и државама региона", навео је Омеровић.

Оценио је да је данас, више него икада, свима у региону "потребно много више искрености, разумевања, поштовања, уважавања туђих жртава".

"Само тако можемо допринети успостављању толико жељене стабилности и мира у региону и зато се не сме никада заборавити нити сме застарити овај ратни злочин, и зато правда мора стићи свакога ко је учествовао у припреми, организовању, отмици, убиству грађана Србије", указао је Омеровић.

Омеровић је навео да, као што осуђујемо сваки злочин према свакоме ко је недужан изгубио живот на простору бивше Југославије, "морамо признати да су ови људи убијени као грађани Србије али само зато што нису Срби".

На данашњи дан се навршава 24 године од отмице у Штрпцима, када су припадници српских паравојних јединица под командом Милана Лукића, у месту Штрпци отели групу путника из воза 671 на релацији Београд-Бар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво