Костић: Извозимо сопствену будућност

Председник САНУ Владимир Костић је на скупу "Ка бољој демографској будућности Србије" одржаном у САНУ упозорио да је удео високообразованих људи који одлазе из земље 11 пута већи него седамдесетих година, те да "Србија извози сопствену будућност".

Владимир Костић каже да је у оквиру САНУ коначно формиран Одбор за научну и уметничку дијаспору, додајући да не гаје илузије да ће се вратити они који су започели каријере у иностранству, али да је циљ да се успоставе јаче везе са њима.

Костић је рекао да је демографски проблем у Србији "проблем свих проблема и да сви други проблеми проистичу из њега".

"Од почетка миленијума, ми смо изгубили више од пола милиона људи. Притом миграциони аспект није толико доминантан", нагласио је Костић и додао да се од 1930. године у Србији рађа мање деце од оног броја који је потребан за просту репродукцију.

Како каже, високообразоване жене данас рађају у просеку 1,37 деце, а за најпростију репродукцију је потребно 2,1 дете.

"Материнство је одложено, али за то не треба оптуживати жене, већ су за то криви многи друштвени, социјални, политичко-историјски фактори", објаснио је Костић.

Додао је да уколико се направе најбоље мере за решавање демографског питања, први ефекти се могу очекивати за деценију-две.

"Међутим, ако сада не радимо ништа, онда ћемо се за неколико година чудити шта нас је снашло, што нема младих, нема песме у Србији, што нема ко да плаћа пензије", разјаснио је председник САНУ.

Академија, како каже, делује у границама својих могућности, те постоји Одбор за демографска питања, који издаје билтене и покушава да укаже на те проблеме.

Просечна старост становништва у Србији је скоро 43 године и наша земља је на шестом месту у Европи по старости становништва, рекла је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић. 

Због негативног природног прираштаја, али и миграција, Србија годишње изгуби град величине око 36.000 становника.

Ђукић Дејановићева је указала на то да годишње у Србији место пребивалишта промени 130.000 становника, да се чешће селе жене, и то старости око 33 године, а да годишње земљу напусти 15.000 становника.

Чак 18,7 одсто становништва данас је старије од 65 година, просечна старост је 42,7 година, па нас то сврстава на шесто место у Европи по старости становништва.

Како би се неповољна демографска слика променила, Влада Србије је формирала министарство које ће се бавити том проблематиком и Савет за популациону политику на чијем челу је премијер Александар Вучић.

Ђукић Дејановићева је подсетила на то да је 2008. године урађена Стратегија подстицаја рађања, да ће она у овој години бити ревидирана, те да ће се, осим постојећим решењима, бавити још и миграцијама и активним старењем.

У склопу активних мера за повећање рађања, министарка је подсетила на то да је РФЗО потписао уговор са пет државних и 11 приватних клиника за вантелесну оплодњу, где ће моћи да се обави до 4.300 процеса.

У овој години ће почети реализација четири пилот-пројекта подстицања рађања, све у складу са потребама младих парава у различитим деловима Србије.

Примећено је, објашњава Ђукић Дејановићева, да мајке у Београду доста времена изгубе док дете одведу у вртић или школу, па ће се радити на томе да дете предају асистентима на прагу куће који ће их водити у вртић и враћати из њега организованим превозом.

Други модел је југ Србије, где ће се подстицати производња и где ће покушати да економски ојачају породицу, како би се одлучила на рађање. Посебне мере предвиђене су за Војводину и централну Србију.

"Ревидирање стратегије, четири пилот-пројекта, биће реализовани у овој години, као и анкетирање око 5.000 запослених, који ће ће сугерисати који су то модели како да се усклади родитељство и посао", рекла је Ђукић Дејановићева и додала да послодавце треба подсетити на законске могућности клизног радног времена, рада од куће.

Када се спроведу све планиране активности, наредне године ће се давати предлози за измену законске регулативе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво