Јовановић: Злочин у Штрпцима болна опомена

Председник ЛДП-а Чедомир Јовановић саопштио је да годишњица отмице и убиства бошњачких цивила у Штрпцима представља болну опомену и снажну поруку да се са злочиначким политикама морамо суочити свом снагом.

Сви носимо терет ратне прошлости која спречава друштво да коначно раскрсти са поразном политиком и смогне снагу да жртвама пружи мир и достојанствен живот, али и најискреније затражи опрост, навео је Чедомир Јовановић у саопштењу.

Истакао је да се мора смоћи снаге да "још једном уверимо свет око себе да је Србија спремна, више него икад, да крене напред, путевима стабилне сарадње са регионом и најближе могуће кохезије са Европом".

"Заувек треба уништити ону политику лудила и зла која је од једне дивне земље направила несрећу у чијим остацима и данас тумарамо. Време ништа неће излечити, него памет, чист образ и поштовање оног што је људско у нама. Људи који воде земљу морају са ње скинути грех и срамоту коју нико није успео да скине", навео је Јовановић.

Додаје да је нужно изградити искрене мостове пријатељства, разумевања, сарадње, и што је најважније – мира.

Јовановић је затражио одговорност како непосредних извршилаца злочина, тако и налогодаваца, који морају одговарати "не само да би правда била задовољена, него да бисмо дали пример свима да се политика лудила и зла не сме никада поновити".

На данашњи дан се навршава 24 године од отмице у Штрпцима, што је назив за злочин од 27. фебруара 1993, када су припадници српских паравојних јединица под командом Милана Лукића, у месту Штрпци отели групу путника из воза 671 на релацији Београд-Бар.

Отети путници, 18 Бошњака и један Хрват, су потом ликвидирани. Већина убијених су били држављани СР Југославије и били су углавном из Прибоја, Пријепоља, Београда и Подгорице. Међу њима је било и држављана Босне и Херцеговине.

Иако је неколико директних извршилаца осуђено, још се не знају имена оних који су наредили и организовали овај злочин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво