Мултипле мијелом – обољење у порасту

У Београду је одржан оснивачки састанак балканске стручне групе за лечење мултипле мијелома, малигног обољења коштане сржи. Према подацима Светске здравствене организације, у свету годишње оболи око 800.000 људи. У Србији се годишње лечи 300, од тога 200 новооболелих пацијената. Последњих осам година, болест је у порасту за 40 одсто.

Мултипле мијелом је малигно обољење коштане сржи. Још се не зна прави узрок настанка те болести, може бити и генетска предиспозиција, као и деловање бројних фактора средине попут зрачења, инфекције упалних процеса.

Како је болест у порасту, а са изразито различитим симптомима, одржан је састанак балканских земаља којем је присуствовало 30 стручњака.

"Симптоми су неспецифични, у смислу малаксалости, замарања, болова у костима...", рекла је хематолог Јелена Била са Института за хематологију КЦС.

При лечењу мултипле мијелома веома је битна терапија.

"Суштина спровођења нових клиничких испитивања и нових лекова је њихова ефикасност и лакша доступност болесницима у свим земљама без великог утрошка средстава", каже проф. др Тханос Димопоулос из Грчке.

Успевају да набаве многе лекове.

"Нови инхибитори и имуномодулаторни лекови треће генерације ће се ускоро примењивати у Србији", рекао је проф. др Евангелос Терпос из Грчке.

Та болест се јавља код особа око 60. године старости, мада може и раније, и то чешће код мушке популације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се