Бољи услови у српским болницама, радови се настављају

Готово да није било здравствене установе у Србији која није вапила за реновирањем. После уложених готово 700 милиона динара радило се у 140 здравствених установа, а многе болнице добиле су нови изглед и услове достојне и пацијената и лекара. За исте намене у овој години Министарство здравља издвојило је, за почетак, 250 милиона динара.

Годишње се у Клиничко-болничком центру Звездара роди око 2.500 беба. О донедавном изгледу Породилишта и даље сведоче поједини нереновирани делови. Како је тамо где је све сређено, сведоче мајке које су се овде већ порађале.

"Најстарији има 13 година, млађи једанаест, и сад девојчица. Драстична је разлика, све је лепше, чистије, боље", каже Александра Јанковић.

Разлику примећује и Бојана Ђуровић, која каже да су реновирана купатила, собе, тако да су бебе добродошле у бољим условима.

Директор КБЦ "Звездара" проф. Петар Сворцан истиче да су успели комплетно да реконструишу други спрат болнице, мокре чворове, кухињу, трпезарију на трећем спрату. Према његовим речима, у току су радови на првом спрату.

У згради до породилишта, старој 70 година и данас је радно, сређује се кров, за шта је издвојено 10 милиона динара. Велике промене и на Институту за ортопедске болести на Бањици који је искористио 20 милиона, добијених у првом кругу.

Доцент. др Зоран Башчаревић са Института за ортопедско-хируршке болести Бањица истиче да су тим средствима потпуно реновирали тоалете, купатила, собе и кухиње.

"Тако смо добили на три велика одељења, по 40-50 пацијената, потпуно реновиране те санитарне делове", рекао је Башчаревић.

У претходним месецима сређивало се широм Србије. У Зајечару реновиране су зграде старе више од века.

"Сада ова болница личи на озбиљну установу, а пре тога смо имали прилично оронуле ходнике, инсталацију", каже директор Здравственог центра у Зајечару Станислав Тадић.

У Ваљеву је сређена Поликлиника, а у Лесковцу реновирана зграда Психијатрије, а комплетно су сређени санитарија и столарија на Онкологији.

"Ако се настави програм Владе, прво што би за болницу много значило јесте санација тоалета на Грудном одељењу", истиче в. д. директора Опште болнице у Ваљеву др Зоран Ђурић.

Како најављује државни секетар у Министарству здравља Мехо Махмутовић, ове године планирају да уложе око 250 милиона за редовно одржавање, за санацију тоалета, мокрих чворова, водоводне и канализационе мреже, кровова који прокишњавају.

"То су средства која улаже Министарство, менаџмент здравствених установа такође мора да обезбеди један део средстава као и локалне самоуправе", објашњава Махмутовић.

На сајту Министартва здравља су све информације за оне који чекају сређивање, као и позив извођачима за подношење понуда радова планираних у марту и априлу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво