Више од половине смртних случајева на раду у грађевинарству

У недељи за нама један радник је изгубио живот на градилишту у Београду. Настрадали радник није користио заштиту и није био пријављен. Начелница у инспекторату за рад Министарства рада Маја Илић каже за РТС да радник може да одбије да ради ако на радном месту нису примењене све превентивне мере.

Маја Илић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је код смртних случајева на раду сва одговорност на послодавцу.

"Када су у питању смртне повреде, највише њих се дешава у грађевинарству, више од 50 одсто. Али, нису сви послодавци друштвено неодговорни", истиче начелница у инспекторату за рад.

Када је реч о погибији радника на градилишту у Београду у петак, Илићева каже да су поднете кривичне пријаве.

"Било је 29 смртних повреда на раду, било је 13 тешких повреда на раду са смртним исходом, било је 774 тешких повреда на раду, извршени су надзори поводом 64 лаке повреде на раду", указује Илићева. 

Напомиње да су најчешћи узроци повреда на градилиштима необезбеђена висина и некоришћење средстава за заштиту.

Такође, додаје Илићева, послодавци на градилиштима ангажују лица без уговора о раду и зато они, како каже, постају ризична лица.

"Важно је напоменути да је послодавац тај који треба да обезбеди спровођење свих превентивних мера. У закону је јасно прописано да ако нису примењене све мере, онда радник може да одбије да ради", истиче Илићева.

Инспектори спроводе надзор свакодневно на територији целе Србије, каже Илићева истичући да се због свих опасности највише контролише примена мера у грађевинарству и индустрији.

"Надзори се врше и редовно, по службеној дужности, а радимо и појачане ванредне инспекцијске надозоре који су, у складу са законом, увек могући. Ако има индиција да има рада на црно, такви надзори се врше без најављивања", напоменула је Илићева.

Према њеним речима, уколико се утврди да постоје неправилности, инспектор тада доноси решење о отклањању недостатака и предвиђа рок за отклањање.

Такође, напомиње Илићева, испектори могу деловати и репресивно – могу да поднесу и кривичну пријаву.

"Инспекцији рада су од 2015. проширене надлежности да контролишу и нерегистроване субјекте. Податак за 2016. годину је да смо октрили 813 нерегистрованих субјеката у различитим областима", истакла је Илићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се