Агенције без лиценце и гаранција шаљу раднике у иностранство

Већи опрез грађана приликом уговарања посла у иностранству и строжија контрола агенција које се тиме баве једини је начин да се дешава мање случајева попут оног у Словачкој, где су наши људи радили у нехуманим условима, истичу у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Прва адреса на коју треба да се јаве они који би да раде у иностранству јесте, кажу у Министарству, неки од миграционих центара Националне службе за запошљавање, а потом и агенције које се баве том делатношћу - ако имају лиценцу за рад.

"За разлику од агенција са лиценцом Министарства, које имају обавезу да радницима дају тачне и прецизне информације о условима рада, оне без лиценце људе шаљу са туристичком визом, а они тада нису заштићени", упозорава у разговору за Танјуг помоћник министра за рад Зоран Лазић. 

Нико, наиме, не може да заштити раднике који пристану да оду на туристичку визу, а после имају примедбе, па и оправдане, на услове рада.

Агенције без лиценце, иако немају дозволу да обављају ту делатност, оглашавају радна места, позивају људе, шаљу их у иностранство преко туристичких виза.

Једино што Министарство може то је да помно прати огласе и покушава да спречи такве радње, и , истиче Лазић, то и ради.

"Само у последњих шест месеци праћењем огласа утврдили смо постојање неких агенција које се тиме баве, а немају лиценцу. Тада обавештавамо тржишну инспекцију, која може да поднесе прекршајне пријаве и процесуира одговорне", истиче Лазић.

Таквих агенција, како наводи, изгледа има јако много, те апелује на оне који желе да се баве посредовањем, али и на будуће запослене у иностранству - да се држе закона. 

Агенције за посредовање у запошљавању морају да дају тачне и прецизне информације о условима рада грађанима, а неопходно је и да се потпишу уговори о раду, пре него што радници оду, као и да се обезбеде радне дозволе.

Уколико тако не поступе, казне за агенције су одузимање дозволе и евентуална забрана обављања посла одговорној особи, у зависности од тежине прекршаја, објашњава Лазић. 

На питање да ли је некој агенцији до сада одузета дозвола за рад, Лазић каже да Министарство, преко Инспекције рада, обавља редовне и ванредне контроле свих агенција са лиценцом, а има их више од 90. 

"У претходном периоду смо контролисали више агенција, једна се издвајала, то је, чини ми се, ''Ларго'', и процедура надзора над том агенцијом је у поступку. Након доношења одлуке, она ће бити јавно објављена", рекао је помоћник министра.

Лазић објашњава да постоје два легална начина одласка у иностранство, један је по Закону о условима за упућивање запослених на привремени рад, а други је преко агенција које имају лиценцу. 

Од почетка примене закона, почетком 2016. године, у иностранство на привремени рад је отишло преко 3.000 запослених, рекао је Лазић и додао да је његова примена омогућила да Министарство сада има конкретну евиденцију о свим послодавцима који упућују запослене преко границе.

"Годину дана пре него што је закон ступио на снагу, имали смо податак да је око хиљаду људи ангажовано на рад у иностранству, иако их је било више. Сада, за првих шест месеци, смо имали 3.000", рекао је он. 

Према његовим речима, најзаступљенија област у којој се ангажују радници из Србије јесте грађевинарство. 

У Националној служби за запошљавање наводе за Танјуг да имају потписане споразуме о привременом запошљавању са Босном И Херцеговином, Немачком и Белорусијом. 

Они кажу да је највећа потражња за медицинским сестрама, али и за заваривачима, радницима у производњи... 

И из НСЗ упозоравају да је пре потписивања уговора потребно да се заинтересовани за рад у иностранству добро упозна са свим одредбама из уговора, а то су - радно време, врста радног односа, новчани износ основне зараде... 

НСЗ, кажу, прати реализацију уговорних обавеза у прва три месеца након запошљавања српских држављана код страног послодавца. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво