Градоначелник Ниша: Долази ново време, људи се запошљавају

Посао за 2.000 Нишлија у новотвореној фабрици "Астер текстил" и за још 4.000 у наредне две године у "Џонсону" и "Леонију" нешто је најбоље што је могло да се деси Нишу последњих деценија, каже градоначелник Дарко Булатовић.

"Инвестиције су вредне десетине милиона евра. Имамо разлога да се радујемо, долази ново време, када се брине о људима, о њиховом запосљавању", рекао је Дарко Булатовић за Танјуг.

Први човек Ниша истиче да је у последњих годину дана незапосленост у том граду мања за пет одсто, а број оних који су на евиденцији Националне службе за запошљавање први пут испод 30. 000 људи, те да очекује да ће, уз нове инвестиције тај број бити далеко мањи.

Наводећи да ће се градити три нове фабрике, Булатовић истиче да без подршке владе с премијером Александром Вучићем на челу и Развојне агенције Србије град не би могао много да учини у том смислу.

"Никада држава није више улагала него што данас улаже у Ниш и југ Србије уопште", тврди градоначелник.

Истиче да се ради и на другим пројектима, а најзначајније је, додаје, стварање услова да може да се гради.

"Пренаменили смо 230 хектара земљишта и створили услове да можемо да прихватимо све инвестиције које држава буде определила за овај регион", рекао је Булатовић.

"То је најбоље што је могло да нам се деси последњих деценија, да градимо фабрике, да запошљавамо људе, повећавамо стандард", додаје Булатовић.

Булатовић указује да се стварају услови и за изградњу Научно-технолошког парка, јер све те инвестиције које долазе у Ниш имају своје развојне програме.

Каже да Ниш, који је некада био познат као град електронике, има потенцијале у том смислу, а да су напредне технологије важне за развој целокупне заједнице.

"Преко 3.000 ангажованих у ИТ сектору, близу 200 малих и средњих предузећа и профит од преко 35 милиона евра на годишњем нивоу нас обавезује да валоризујемо потенцијале града", истакао је градоначелник.

Говорећи о буџету града, Булатовић наводи да је он за 25 одсто мањи него претходне године и износи 9,9 милијарди динара, али истиче да ће се капитални пројекти и подршка републичким пројектима наставити.

Булатовић подсећа да је почела изградња Клиничког центра, најмодернијег на Балкану, а завршетак радова се очекује у наредна два месеца. До тада ће, каже, бити набављена опрема, а завршиће се и грађевински радови.

Вредност тог пројекта је 40 милиона евра, али најважније је што ће се, додаје он, пружати највише степен здравствене заштите грађанима тог дела Србије и шире.

За Нишлије је, каже, важна и изградња железничке заобилазнице, за коју је град издвојио више десетина милиона евра за препарцелацију, а држава је обезбедила око 15 милиона евра за експропријацију земљишта.

Укупна вредност пројекта је око 90 милиона евра.

Булатовић најављује и да ће град уложити 35 милиона евра у нишки аеродром "Константин Велики", за реконструкцију постојеће терминалне зграде, за опрему и за изградњу нових шалтера.

У плану је, наводи, и реконструкција комплекса на Бубњу.

"Када је у питању Тврђава, од Републике смо добили 85 милиона динара за два пројекта, и то око 25 милиона динара за сређивање позорнице, док ће се остатак искористити за осветљење, партерно уређење, изградњу игралишта у рововима...Имамо рок од девет месеци да то завршимо", рекао је Булатовић.

То би могло да повећа број страних туриста, посебно ако се има у виду и "измештање" из главног града догађаја попут Купа Радивоја Кораћа, Дејвис купа, финала ватерпола и значајних концерата, што је већ повећало број туриста за више од 20 одсто.

"Верујем да ће наредних година то бити и значајније", закључио је градоначелник Ниша.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво