Повећан број жртава трговине људима, жене најрањивије

Током 2016. године Центар за заштиту жртава трговине људима регистровао је 55 особа које су биле жртве експлоатације у Србији, што је за 37 одсто више у односу на годину раније, изјавила је за "Танјуг" Катарина Ивановић из агенције Астра.

Према најновијим подацима достављеним Танјугу, углавном су жртве жене и девојке које су најчешће сексуално експлоатисане (47 жртава је женског пола), док је забележено осам случајева наших грађевинара у Француској који су радно експлоатисани, а забележен је један случај принуде на вршење кривичних дела.

Од укупног броја откривених случајева експлоатације деца чине 38 одсто, од чега су већина девојчице.

"На основу података, може се видети да су особе женског пола знатно више злоупотребљаване него особе мушког пола, чак у 85 одсто случајева", истичу из Астре.

У 67 одсто случајева жртве су биле држављани Србије на територији наше земље, док је њихова дестинација била и Немачка (16 одсто), а подаци показују да је и по један случај забележен у Македонији, Холандији, Италији, Швајцарској и Сирији.

Србија је током 2016. године била у највећој мери и земља порекла и земља експлоатације жртава трговине људима, истакла је Ивановићева и додала да је последњих 10 година присутна локална трговина, док су некада то углавном биле Украјинке и Молдавке.

Прошле године Центар је примио 40 пријава које се односе на мигранате и избеглице, од којих је 35 пријава било у вези са несталим малолетним особама.

Међу том популацијом и на основу тих пријава идентификоване су две жене жртве.

"Само током протекле године преко Астра СОС телефона примили смо више од 3.700 позива, који су углавном везани за трговину људима. Чак 375 тих позива било је од родитеља који сумњају да су им деца украдена у породилишту", нагласила је Ивановићева.

Додала је да трговци могу бити сви, а да се најчешће дешава да су то најближи пријатељи, рођаци, па чак и родитељи, обајшњавају из Астре.

Према подацима МУП-а Србије, током 2016. године за кривично дело трговине људима поднето је 11 кривичних пријава против 14 особа, а идентификована је 31 жртва.

Сви "трговци" су наши грађани (12 мушкараца и две жене).

Ивановићева је истакла да је велики број малолетних особа нестао међу избеглицама који су се раставили од својих родитеља на мигрантској рути.

Од укупног броја пријављене нестале деце, 21 дете је нађено, док се за њих 11 још увек трага.

Како је констатовала Ивановићева, усвајање Стратегије и Акционог плана за превенцију и сузбијање трговине људима и заштиту жртава и даље остаје нереализована активност у Акционом Плану за Поглавље 24.

"Та два документа су формулисана још 2013. године, стога се оправдано поставља питање да ли акциони план, развијен за период 2014-2016 године, данас може да буде усвојен у том облику", закључила је Ивановићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво