Од 1. марта измене у овери потписа

У градовима и општинама за чије су подручје изабрани јавни бележници, од 1. марта ће послове овере потписа, рукописа и преписа прећи у њихову искључиву надлежност, саопштило је Министарство правде.

Како се подсећа, Законом о овери потписа, рукописа и преписа, који је усвојен у августу 2014. године, предвиђено је да у градовима и општинама у којима нису именовани јавни бележници, ове послове настављају да обављају основни судови, судске јединице, пријемне канцеларије основних судова, као и општинске управе.

Када је у питању овера потписа у вези са предлогом кандидата за председничке изборе, овера тих потписа ће се од 1. марта вршити у јавнобележничким канцеларијама, а у местима у којима није именован јавни бележник - у основним судовима и судским јединицама.

Како општинске управе ни до сада нису имале надлежност за оверу потписа у поступку предлагања кандидата, ове управе те послове не могу и неће вршити ни након 1. марта, истиче Министарство правде.

У саопштењу се додаје да, иако јавнобележничке послове данас у Србији обављају 162 јавна бележника, и даље постоји 12 подручја основних судова за које није именован јавни бележник. У тим подручјима судова и даље ће послове овере обављати судови и општинске управе, као што то чине и до 1. марта.

Поред именованих јавних бележника, овлашћење да обављају послове овере потписа имају и запослени у канцеларији јавног бележника - јавнобележнички помоћник, сарадник и приправник, те ће послове овере након 1. марта обављати више од 400 лица, што је већи број од броја лица која су у судовима радила послове овере пре 1. марта.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво