Све лепоте Брезовице

После дуго година, ове сезоне, ски-центар на Брезовици бележи рекордну посету. Шар планина један је од туристичких потенцијала које Канцеларија за КиМ представља на овогодишњем сајму туризма. Културно и духовно благо, бањски и планински туризам, природна богатства - само су неки од разлога за посету том крају. Онима који би радо да оду, али брину за своју сигурност из Канцеларије за КиМ поручују да безбедност туриста није мања од безбедости Срба који тамо живе.

На Косову и Метохији чува се и баштини најлепши део српске историје, традиције, културе и духовности, па је туристичка понуда тог дела Србије разнолика и богата садржајем.

"Сам рељеф сама природа општине Зубин Поток је позивница да сви грађани Србије па и даље дођу обиђу језеро Газиводе и лепотица Балкана по Јовану Цвијићу Мокра Гора", каже Немања Јакшић, члан привремених органа Општине Зубин Поток.

Каже да имају "Вија Ферату" која је највећа у Европи од четири килиометра, бициклистичку стазу, пешачке стаза, прелепу реку Ибар на којој се већ неколико пута до сада одржало државно првенство у рафтингу и кајаку на брзим водама.

Проклетије и на њима највиши планински врх Ђеравица, Шар планина и ски-центар Брезовица некада најпопуларније скијалиште у региону, само су неке од дестинација које се нуде љубитељима зимских спортова. Сезона на тој планини трајаће до првог маја, јер кажу има довољно снега.

"Брезовица је једна од најлепших планина за скијање тако да ја пре свега позивам скијаше на Брезовици. Раде готово све стазе, ради хотел Молика и позивам све скијаше који могу да дођу слободно имају две редовне линије из Београда а и колима могу да дођу није никакав проблем путовање. У летњем периоду радиће и хотел Нарцис", каже директор "Ски-центра Брезовица" Реџић Драган.

На сајму вина удружење винара и виноградара Ораховачког виногорја излажу метохијска вина. Она из Велике Хоче најпознатији су брендови Србије.

"Поред доброг сунца, добре климе, технолошког процеса за прераду грожђа један битан фактор за квалитет вина јесте земљиште. Та минералност земљишта на коме се винова лоза гаји. Наша блага црвеница која је већим делом присутна даје посебну какактеристику вина. Нашим гостима понудимо најбоље из нашег краја, а то је поред вина добра храна добра услуга, осмех и добро друштво", каже Срђан Петровић из "Винарије Петровић" код Велике Хоче.

Туристичка понуда Косова и Метохије поред верског, промовише још и бањски и сеоски туризам који су развијени у појединим деловима те јужне српске покрајине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво