Шта још држава може да уради на подизању наталитета

Председница Републичке комисије за медицински потпомогнуту оплодњу Ана Митровић Јовановић рекла је за РТС да je стручна комисија дала предлог да се папиролошки, бирократске ствари поједноставе и да тако за првостепену комисију уопште није потребно прилагати микробиолошку документацију.

Старосна граница за жене које улазе у процес вантелесне оплодње подигнута је - са 40 година на 42 године.

Правилник који то омогућава ступио је на снагу, тако да сви парови којима је неопходна вантелесна оплодња могу да се пријаве у неку од државних или приватних клиника, у којима се тај поступак ради о трошку државе. Шта још може да уради медицина, а колико је до парова који желе да постану родитељи.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Ана Митровић Јовановић, председница Републичке комисије за медицински потпомогнуту оплодњу каже да је то заиста добра вест и да је стручна комисија предложила да уопште не постоји та горња граница - да она буде процењена од стручних лица и од тога колики је репродуктивни потенцијал пара у тренутку када се јаве и имају потребу за остварење репродукције. 

Према њеним речима, пошто је биопотпомогнуто оплођење јако скупо и држава нема пара да свима омогући, морала је да се постави нека граница па је за сада то 42 године.

"У жељи да омогућимо да вантелесно оплођење буде доступно лакше, Републичка стручна комисија је дала предлог да се папиролошки бирократске ствари поједноставе, да  рецимо за првостепену комисију уопште није потребно прилагати микробиолошку документацију - јер многе жене изгубе силно време или њихови партнери лечећи разноразне инфекције и онда изгубе време да се јаве до те неке горње границе када могу бити укључене у поступак беспалтног вантелесног оплођења", објаснила је докторка.

"Са наше стране јасно је стављено до знања да је струка та која каже да првостепеној комисији нису потребни микробиолошки налази. Наравно, да је важно када укључите пацијента у поступак да он буде здрав, али не морамо чекати јер се губи време посебно код жена које су ограничене са 42 године - њима мора да се омогући да што пре дођу до тог поступка", рекла је Митровић Јовановић.

Како каже, мушки узрок неплодности је готово изједначен у процентима као и код жена, 40 посто једне неплодне заједнице је узрок мушкарац.

"Морам да кажем да је Републичка комисија дала предлог да се у поступак бесплатног програма могу укључити и пацијенти са дијагнозом азоспемије - у узорку који дају немају сперматозоиде, али да би он био укључен у поступак, пре укључивања морамо имати материјал и замрзнути тај узорак да бисмо у оном тенутку када буде укључен у поступак били сигурни са чиме имамо да радимо", каже Митровић Јовановић.

Према њеним речима, листе чекања за оплодњу су минималне и када Народни фронт као еминентна институција буде почео да ради пуним капацитетом те листе ће бити минимлане или их неће бити.

Закон о биомедицинској потпомогнутој оплодњи је прошао јавну расправу пре годину дана.

"Написали смо једна модеран закон, писала га је струка и желим да напоменем да нисмо имали притисак са стране ни политике ни било којих других утицаја", рекла је докторка.

"Имамо дозвољено донирање јајне ћелије сперматозоида морамо да будемо оперативнији у формирању банке репродуктивних ћелија и ембриона", истакла је Митровић Јовановић.

Сурогат материнство за сада није дозвољено јер се нису стекли услови, рекла је Ана Митровић Јовановић. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи