Казне за Тужилаштво јер није дало информације о Савамали

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић изрекао је новчане казне Вишем јавном тужилаштву, јер није поступило по његовом налогу да достави одређене информацијe поводом случаја Савамала.

Шабић у саопштењу наводи да су новчане казне изречене поводом три захтева за информације које се односе на случај "Савамала" - о професионалној биографији поступајућег тужиоца, да ли су против особа које нису поступале по захтевима тужиоца у току истраге покренути кривични поступци, као и информације о томе да ли су против истих особа покренути дисциплински поступци те ако јесу, бројеве аката којима је то учињено.

Повереник у саопштењу подсећа да су решења Повереника према закону коначна, обавезујућа и извршна, али да Више тужилаштво по њему ипак није поступило, већ га је обавестило да је све списе предмета проследило Апелационом јавном тужилаштву у Београду.

Будући да такав поступак није предвиђен Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја, повереник наводи да се "намеће закључак да Више тужилаштво успоставља нов, у правном поретку непостојећи механизам за изигравање права јавности, што је кажњив прекршај".

Шабић наводи и да га је Више јавно тужилаштво дописом обавестило да се обратило Републичком јавном тужилаштву са иницијативом да тужбом код Управног суда затражи поништај решења Повереника.

Додаје да би Републичко јавно тужилаштво могло да поднесе такву тужбу Управном суду, али да чак ни то не би представљало оправдање за непоступање по коначном, извршном и обавезујућем решењу.

Евентуалну одлуку о одлагању извршења могао би, каже Шабић, по закону донети једино поступајући Суд.

Шабић закључује да је непоштовање закона од стране било ког органа власти увек разлог за забринутост, а "поготово када то чини орган какав је тужилаштво у чијој законској дефиницији стоји да му је једна од основних функција да штити законитост".

"А у конкретном, и иначе више него непријатном случају 'Савамала', који с разлогом привлачи велику пажњу јавности, и домаће и стране, ускраћивањем јавности информација које су сасвим очигледно легитиман предмет њеног интересовања и чије објављивање не може угрозити ни један легитиман интерес, случај добија додатну непожељну димензију", истакао је Шабић.

број коментара 13 пошаљи коментар
(петак, 24. феб 2017, 17:32)
sebastijan [нерегистровани]

resavanje

Ovo treba resiti mirnim putem bez dolivanja ulja na vatru od strane medija.

(петак, 24. феб 2017, 16:54)
Мирко [нерегистровани]

Правна држава.

Када би свако одговарао за своје поступке много мање би било злоупотребе. Правна држава и независно судство треба томе да допринесу.

(петак, 24. феб 2017, 16:45)
Djordje [нерегистровани]

kaznjavanje

Ovo kaznjavanje sigurno ne doprinosi resavanju cele ove stvari.

(петак, 24. феб 2017, 16:31)
Kosta [нерегистровани]

.

Neka se ispostuju zakoni i obaveze koje su zakonom institucije dobile. Pa iako je tuzilstvo u pitanju mora da se odgovorno radi svoj posao.

(петак, 24. феб 2017, 16:17)
anonymous [нерегистровани]

Savamala

Svako treba da odgovara za svoje propuste.

(петак, 24. феб 2017, 16:15)
anonymous [нерегистровани]

Savamala

Tužilaštvo ma ne samo ono nego sve institucije treba da rade po zakonu

(петак, 24. феб 2017, 16:09)
ceca [нерегистровани]

aa

Treba da se resi na najbolji moguci nacin

(петак, 24. феб 2017, 16:08)
anonymous [нерегистровани]

.

Ovo kaznjavanje sigurno ne doprinosi resavanju cele ove stvari.

(петак, 24. феб 2017, 16:06)
nedja [нерегистровани]

(ne) rad

Neka svako snosi posledice za svoj (ne) rad!

(петак, 24. феб 2017, 16:02)
Nele [нерегистровани]

eh, ta politika

Svako treba da radi svoj posao, ya sta je placen novcem iz budzeta RS