Вантелесна оплодња, повећана старосна граница за жене на 42 године

Добра вест за све оне који природним путем не могу да постану родитељи. Држава је подигла старосну границу за жене које улазе у процес биомедицински потпомогнуте оплодње са 40 година на 42 године. Правилник који то омогућава је ступио на снагу, тако да сви парови којима је неопходна вантелесна оплодња могу да се пријаве у неку од државних или приватних клиника, у којима се тај поступак радо о трошку државе.

Гордана Ђорђевић, има 41 годину и једну велику жељу. Да постане мајка.

"Чињеница да је сама старосна граница повећана је охрабрујућа и то је један корак у мору корака који нас очекују у наредном периоду. Надамо се да ће бити још неких повећења старосних граница и да ће многе жене имати шансу да се остваре као мајке и надам се да ћу и ја успети у томе", објашњава Гордана Ђорђевић.

Вест да је држава одлучила да подигне старосну границу за жене које улазе у поступак вантелесне ооплодње, поздрављају и лекари, али и удружења која се залажу да у Србији буде више беба.

"Наши дописи су уродили плодом али ми бисмо желели да се настави овако позитивна атмосфера, да се старосна граница помера али уједно желимо да апелујемо на град с обзиром на друге локалне самоуправе и да Београд финансира још једну вантелесну оплодњу јер би то наравно свим паровима значило", наводи Сандра Јовановић из Удружења "Шанса за родитељство". 

Проф. др Александар Стефановић из Републичке комисије за биомедицински потпомогнуту оплодњу наводи да је старосна граница померена на 42 године.

"Добили смо званично и одлуку и новим правилником о обиму и садржају којим се предвиђају права из обавезног осигурања који је ступио на снагу пре неколико дана. Предвиђена су три покушаја а старосна граница се померила на 42 године, тако да то су веома лепе вести за многе парове", објашњава Стефановић.

Претпоставља се да у Србији више од 200.000 парова има проблем са стерилитетом а, из разно-разних разлога, многи одлажу родитељство. Струка саветује да ако после годину дана редовних односа не дође до зачећа, парови потраже помоћ лекара. Кажу да и после 40-те не треба губити наду.

"Медицински је потпуно оправдано, ми смо о томе причали током протекле године, то је саветовала и Републичка стручна комисија, и искуства других држава света су такве да се те границе померају, ми сада имамо и много старије труднице", наводи Стефановић.

Прошле године, о трошку државе омогућено је 4.616 покушаја лечења неплодности вантелесном оплодњом. У 2.074 случаја бебе су или рођене или су на путу. За ову годину Фонд за здравствено осигурање потписао је уговоре и са 11 приватних установа у којима парови могу то да ураде о трошку државе, а вантелесна оплодња се обавља и у пет државних клиника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи