"ЕУ импресионирана односом Србије према мигрантској кризи"

Европска унија је импресионирана начином на који српске власти решавају питање мигрантске кризе, као и економским реформама, поручио је генерални директор за проширење Европске комисије Кристијан Данијелсон. Министар небојша Стефановић истакао да је ЕУ препознала напоре Србије у борни против илегалних миграција.

Данијелсон је након уручења 82 возила Министарству унутрашњих послова, на заједничкој конференцији за новинаре са министром полиције Небојшом Стефановићем, рекао да је задовољан сарадњом која је остварена у решавању мигрантске кризе и начином на који српске власти посматрају и решавају то питање.

ЕУ ће са своје стране, рекао је Данијелсон, наставити да помаже Србију у решавању те кризе и на јачању контроле граница.

Како је рекао, укупна помоћ Србији у последње две године за те сврхе је око 50 милиона евра, а и уручење возила МУП-у је пример на који начин ЕУ помаже Србији.

Данијелсон је рекао да је то важно и због приближавања Србије земљама чланицама ЕУ.

У том смислу, он је похвалио економске реформе Србије, али и изнео податак да је две трећине трговинске размене Србије управо са тржиштем земаља ЕУ.

"Такав однос ствара нова радна места и просперитет", оценио је Данијелсон и подвукао да ЕУ и Србија тесно сарађују и у реформи образовања, енергетском сектору, реформи јавне управе, владавине права.

Он је истакао и да је ЕУ највећи донатор Србије и да је укупан износ бесповратних средстава које је ЕУ упутила Србији око две милијарде евра.

Стефановић: ЕУ препознала напоре Србије

Европска унија је препознала напоре и резултате Србије у борби против илегалних миграција, изјавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, наводећи податак да је током мигрантске кризе ухапшено 2.300 кријумчара.

"То је борба која обезбеђује да грађани не осете штету, док се Србија према мигрантима понаша одговорно, хумано и на домаћински начин", рекао је Стефановић на заједничкој конференцији за штампу са Кристијаном Данијелсоном, а након примопредаје 82 возила МУП-у.

Стефановић је навео да су возила намењена граничној полицији, која је постигла најбоље резултате у борби против илегалних миграција.

Он је рекао да је од почетка кризе ухапшено 2.300 кријумчара, што је велики број, и изразио очекивање да ће судски поступци пратити ефикасне акције полиције.

"Ова возила су управо конкретна помоћ која треба да помогне Србији да буде још ефикаснија у броби против илегалних миграната", рекао је Стеафновић.

Министар је рекао да нико не може да крши законе Србије, да користи несрећу људи који су напустили своје домове и тиме штети нашим грађанма, али и угледу земље.

"Наш задатак је да обезбедимо постовање закона за све и од свих и на томе ћемо инсистирати у наредном периоду", рекао је Стефановић.

Он је додао да је са Данијелсоном разговарао о томе шта ЕУ може заједнички са Србијом да ради у циљу бољу контроле граница и снажнијем учешћу Србије у акцијама Фронтекса, као и да га је обавестио о напретку у поглављу 24.

"Захвални смо људима из ЕУ, Данијелсону и свима који су претходних година подржавали Србију да може ефикасније да се бори да постане модерна, уређена, добро организована земља и, надамо се, врло брзо чланица ЕУ", рекао је Стефановић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се