Село Стројковце, свако седмо домаћинство има фирму

У селу Стројковцу код Лесковца има 1.300 житеља. Свако седмо домаћинство има регистровану фирму, укупно их је 40. Углавном се баве прерадом дрвета и сви добро послују.

Само у једној улици има десетак стругара. Ту су и погони за производњу намештаја. Бобан Јанковић ради већ 12 година и каже да је задовољан платом.

"Имамо купце у иностранству, тако да смо се определили, робу прерађујемо и извозимо. И посла има за све", каже власник предузећа "Дрвопродукт" Горан Коцић.

Само ко није покушао тај није успео у предузетништву, кажу мештани Стројковца. Вредни, амбициозни, предузимљиви. Овде нема незапослених.

Власник предузећа "Бата Ђ" Братислав Ђорђевић каже да је кренуо пре девет година са једним радником, а сада запошљава 40 људи. Двадесет одсто производње извози.

Поред производних погона су и трговине, занатске радње, апотеке. Једна апотека постоји 25 година.

Драгана Стојановић је завршила Економски факултет у Београду. Шта ће и где радити после студија, дилеме није било. Стројковце и породични посао су на првом месту.

"Бесмислено је тражити нешто боље, кад оно што већ имамо треба сачувати и трудити се да буде још боље", каже Драгана Стојановић.

То што немају водовод, канализациону мрежу, асфалтиране улице, што је регионални пут у лошем стању – очигледно да им није била препрека да развијају предузетничких дух. Спремни су и да помогну развој села.

"Ако се то уради и добијемо помоћ општине, државе, мислим да ће ово село брзо да постане варошица", каже председник Месне заједнице Зоран Ранђеловић.

Фирма до фирме, куће пуне, зидају се и нове. У последње три године у Стројковце се доселило неколико породица из околних места. И у школи је као у кошници. Само да се уреди инфраструктура и слика села биће још лепша. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара