Мигранти на југу Србије, најмлађи се радују свакој ситници

Од 22. јула, када су дуж границе са Бугарском и Македонијом распоређене заједничке снаге Војске и полиције, спречен је улазак 18.000 миграната. Нешто више од 1.000 је илегално прешло границу, али је после регистрације смештено у Центре за азил или привремене прихватне центре који се, осим у Прешеву, налазе и у Босилеграду, Димитровграду, Пироту и Дивљани код Беле Паланке.

На локалном игралишту у Босилеграду екипа РТС-а затекла је мигранте из оближњег колективног центра који са мештанима играју фудбал. Снег на који нису навикли им, кажу, не смета, јер им уз рекреацију брже пролази време.

"Овде ми је врло пријатно јер су и људи у овом месту такви. Путујем за Аустрију. Хришћанин сам, моји су годинама тамо, и моје срце је у тој земљи", објашњава Јубал из Пакистана.

Сваком поклону, било да је лопта или кеса слаткиша, највише се обрадују најмлађи. А њих је у реконструисаној згради старог Дома здравља у Босилеграду 19, са родитељима укупно 57. И у прихватном центру у Димитровграду је много деце и младих.

"Ово је одличан камп у коме све имамо. У Србију сам ушао из Бугарске. Домогао сам се Београда али сам после три дана са групом враћен у Димитровград", наводи Коал из Авганистана.

Докторка Александра је била део тима који је о мигрантима на терену бринуо 24 сата, седам дана у недељи. Сада ради у прихватном центру.

"Чини ми се да је сваком човеку тешко када се сретне са тим људима и њиховом проблемима, посебно у овом кампу где су само породице. Има много деце и то је натежи тренутак", објашњава Александра Дробњак, лекарка у Прихватно-транзитном центру у Димитровграду.

Ауторка књиге о деци мигрантима, Нишлијка Марија Ранђеловић истиче да је пре две године кроз Србију прошло 3.000 деце, од којих је готово половина била без пратње родитеља.

"Посебно су у ризику девојчице, деца мигранти женског пола у адолесцентском периоду јер су изложеније трговини људима, сексуалном занемаривању, злостављању и искоришћавању али и дечаци због војног регрутовања", наводи Марија Ранђеловић.

На путу ка Западној Европи и даље је највише породица које долазе из Авганистана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи