Ђукић Дејановић: Проблем абортуса не јењава, већ расте

У Србији не постоји регистар прекинутих трудноћа, јер се абортуси углавном обављају у приватним клиникама, а тај проблем не јењава већ расте, упозорила је министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић.

Изнeвши податак да 10 одсто жена има проблем са стерилитетом, Славица Ђукић Дејановић је указала да држава чини велике напоре да се ситуација у популационој политици побољша.

"Право на абортус жена је искључиво њено право и нико никад неће смети да у то дирне, јер ми жене нећемо то дозволити. Са друге стране, треба радити на образовању жена, да породицу и рађање планирају путем сопствене воље, а не због нежељене трудноће", навела је министарка.

Ђукић Дејановић је изнела свој став и по питању сурогат материнства, рекавши да би женама које не могу на други начин да остваре родитељство, закон требало да омогући сурогат мајчинство.

"Али упозоравам на све оне специфичности, формално правне, медицинске, па и етичке природе на које треба обратити пажњу када се таква акта доносе", рекла је министарка.

Указала је да су демографски подаци забрињавајући и да нас је сваке године све мање. Само од 2000. до данас, мање нас је за пола милиона људи.

"Образлажући нови сегмент рада у влади, и премијер је кренуо од податка да се на хиљаду особа роди нешто више од девет, а умре скоро 15 људи. У 2016. години било је 38.000 људи мање у односу на претходну годину, а велики број општина карактеришу депопулациони трендови", навела је Ђукић Дејановић.

Уз податак да је просечна старост из године у годину све већа, а тренутно је 42,7 година, јасно је, каже, да држава мора да предузме значајне кораке да се то промени.

"Не може бити никакво олакшање чињеница да овакви трендови постоје и у многим земљама Западне Европе", додала је министарка.

Истакла је да је држава направила велики корак финансирајући трећи покушај вантелесне оплодње, што, наводи, не чине ни много економски развијеније земље.

Подаци кажу да је прошле године било 4.616 биомедицинских потпомогнутих оплодњи, док је Републички завод за здравствено осигурање склопио уговоре са 11 приватних и пет државних институција које на томе раде.

Говорећи о разлозима због којих се жене одлучују да не рађају, наводи да је поред економских, доминантан разлог и несигурност у партнера.

Према Ђукић Дејановић, то значи да би требало ставити функцију оца у фокус и да се комбинују традиционални обрасци понашања са модерним трендовима, јер савремене жене нису растерећене.

Како би се помогло будућим родитељима, министарка је указала да се спроводи велико истраживање у коме ће се тестирати око 5.000 запослених у преко 160 општина.

"Радиће се на свести послодавца да су потенцијални и будући родитељи најбољи радници и да би требало видети како их они могу стимулисати, кроз већи степен разумевања, тако што ће скратити радно време, отварити могућности за рад од куће", објаснила је Ђукић Дејановић.

Истакала је и да ће се у 2017. години у четири општине спроводити пилот пројекти, и то у југоисточној Србији, Војводини, централној Србији и у једној периферној општини близу великог града како би се виделе које су то специфичности, које влада треба да уважи.

Као позитивно, министарка је навела да постоје општине и градови које су већ саме почеле да спроводе мере из Стратегије из 2008. године, а тичу се побољшања наталитета.

Ђукић Дејановић је на седници СКГО позвала локалне самоуправе да предлажу своја решења и додала да ће у договору са њима предлагати законска решења у парламенту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво