Мишчевић: Мањине нису камен спотицања, већ предност Србије

Шефица преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић изјавила је у Новом Саду да су права националних мањина била много година у великој мери занемаривана а да позитивни резултати у тој области не могу доћи преко ноћи.

"Понекад резултати неће моћи да се осете одмах сутрадан након што нека мера буде усвојена. Увек треба имати у виду да акциони планови нису крај, већ почетак пута у доношењу одговарајућих мера", рекла је Мишчевићева на скупу "ЕУ интеграције и питање националних мањина у Србији".

Додала је да су области образовања и информисања на језицима националних мањина "камен спотицања" у овој фази преговора и предмет посебне пажње суседних држава.

"Волела бих да се националне мањине не помињу као камен спотицања, већ као билатерална веза. Националне мањине су највећи промотери европског пута Србије. То је предност, а не препрека", навела је Мишчевићева.

Према њеним речима, "вишедеценијска неправда" о доступности уџбеника на матерњем језику биће ускоро исправљена и то ће бити "тачка доброг развоја".

Указала је и да ће у будућности бити јако много говора о демократској партиципацији националних мањина.

"Ове теме ће ући у фокус и приликом расправе о изменама Закона о националним саветима и Закона о заштити права и слобода националних мањина", рекла је шефица преговарачког тима Србије.

Помоћник заштитника грађана за националне мањине Роберт Сепи рекао је да у Србији не постоји нормативно дефинисана мањинска политика и додао да је усвајање акционог плана прилика да се та проблематика уреди.

Директор Центра за регионализам Александар Попов рекао је да су мањине "мост али често и камен спотицања у преговарачком процесу подсетивши да се "у неколико наврата то дешавало".

"Сетимо се, 2012. године Румунија је блокирала чланство Србије у ЕУ због питања статуса влашке мањине, па је потписан споразум да ће се то питање решавати. Касније, у два наврата од стране Хрватске је блокирано отварање поглавља, а блокада је била најављена и од стране Бугарске", навео је Попов.

Према његовим речима, ако се мањине не осећају сигурно у Србији, онда се неће осећати ни припадници већинског народа.

На округлом столу, који је организовао Центар за регионализам, уз подршку немачке фондација "Ханс Зајдел" говорила је и директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво