Дрво позитивних мисли – подршка оболелима од ретких болести

Србија нема Национални регистар али се претпоставља да у нашој земљи око пола милиона људи има неку ретку болест. Данас почиње Недеља посвећена оболелима од ретких болести, а Међународни дан обележава се наредног уторка.

Кампања подршке водиће се у свим већим градовима у Србији. Допринос, као и сваке године даје и Радио-телевизија Србије. У хол у Таковској 10 унето је "Дрво позитивних мисли", на којем грађани могу да оставе поруке подршке.

Такво дрво је од данас и у другим медијским кућама али и у већим тржним центрима у Београду, Нишу, Новом Саду.

Давор Дубока, извршни директор НОРБС-а, отац дечака који има Гошеову болест каже да се много тога променило набоље.

"Ако гледамо период од пре пет година, тада се у буџету издвајало 130 милиона динара, сада 1,1 милијарда. То омогућује да се много више њих лечи и да се третира више болести. Промене и у дијагностици, све више грађана може да оде у иностранство када не може овде да се уради дијагностика", рекао је Дубока.

Неке ствари још недостају. "Проблем је у томе што морамо да радимо да се доведе још нових лекова, да се заврши национална стратегија као програм државе који ће системски да решава проблем", рекао је Дубока истичући да је регистар најзначајнији део стратегије.

Првог јануара се почело да израдом регистра, а очекује се да до краја године имамо податке, тако да се више не говори само о статистици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи