Међународни дан матерњег језика

Данас је Међународни дан матерњег језика. У Србији живи више од 30 етничких заједница које говоре својим језиком, док је у службеној употреби њих 11. Директорка канцеларије за људска и мањинска права подсећа да се 72 хиљаде деце у Србији образује на осам мањинских језика током школовања.

У Иванову, панчевачком селу са мање од 1.000 становника, мештани се поздрављају на девет језика. Зато не чуди да већ деценију славе Међунардони дан матерњег језика. Публика је и ове слушала приредбу десет националности. Разумели су највише четири језика, али су сви остали до самог краја.

Ко не сачува језик, губи идентитет. Тиме се води оснивач манифестације, банатски Бугарин, књижевник Аугустин Калапиш.

"Идеја је та да се сачува идентитет, језик, националних заједница, пре свега у нашем месту а и језик из дургих средниа да би се деца и касније као одрасли зближили", каже Калапиш.

У Ковачици Словаци, Румуни, Мађари и Срби говоре на матерњем и сви се разумеју.

"Ковачица је прави пример Европе у малом где четири народа живе и раде сложно", каже председник Општине Ковачица Милан Гарашевић.

Људи ће се више ценити, ако се боље разумеју. Поруку директорке Унеска Ирине Бокове добро је разумела амбасадорка Словачке.

"У Словачкој немамо овакву манфиестацију, признајем да ми то недостаје. Јер када дођете на овакву манифестацију онда схватите да негде припадате и да вас неко воли", каже амбасадорка Словачке у Србији Дагмар Репчкова.

У свету, према проценама Унеска, говори се око 6.000 језика. Готово половини прети изумирање. 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи