Да ли је кампања на интернету довољна за победу

Председнички избори још нису расписани, али су кампање у пуном замаху – али само за кориснике интернета. Интернет, а посебно друштвени медији, имају све већи утицај на бираче. Да ли је то довољно за изборну победу, или ће се главне битке ипак водити на телевизији?

Да ли ће на билбордима, у наредна два месеца, партије исписивати: "Идите на наш 'Твитер' и 'Фејсбук' налог"? Да ли је интернет постао нова телевизија, а друштвене мреже ТВ емисије? Не, кажу у Цесиду, и даље је телевизија неприкосновена. А ко је после броја један? 

Бојан Клачар из Цесида каже да интернет, и према инвестицијама и по заступљености, постаје други медиј.

Верује, још је далеко мање утицајан. Зашто?

"Ми говоримо о једној релативно малој групи најчешће високообразованих бирача. Оне странке које одлуче да доминантно користе такав вид комуникације не могу да очекују неки већи резултат од пет-шест или седам одсто на изборима", каже Клачар.

То поткрепљује податком да грађанин Србије гледа телевизију више од пет сати дневно. Међутим, више од три и по милиона нас је на Фејсбуку, око 700.000 на Твитеру.

Исток Павловић, интернет промотер, мисли другачије. "Људи који нису на интернету могу неке ствари да виде, јер њихови укућани виде неке ствари, па им их препричавају. То је нешто о чему у тим статистикама не размишљамо", каже Павловић.

Ипак не помаже ако правите клипове чија естетика одговара прошлом веку.

"Ако ви поставите поставите неки свој интервју који траје сат времена и кажете нешто генијално, то није шерабилно (погодно за дељење), предуго је да би то неко погледао, то није за мреже", рекао је Павловић.

Мајстор партизанског интернет маркетинга, верује Клачар, долази из Америке.

"Доналд Трамп је све оно што је избацивао на Твитер пребацивао касније на традиционалне медије. Поента је да оно што је кренуло на мрежама дође до традиционалних медија, да грађани не знају како је дошло до јавности, али да имају ту информацију", каже Клачар.

Можда би их радије прихватали, кад би били свесни да после традиционалне кампање, рецимо плакатима, после избора већина остаје ђубре у колору.

Стотине их чисте и гребу да нестану. На интернету нема загађења, а обећања остају заувек, што и није лоше, због подсећања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво