"Сарадња државних органа важна у спречавању насиља"

Заменик јавног тужиоца Горјана Мирчић Чалуковић каже за РТС да Закон о спречавању насиља у породици уводи једну новину, а то је да се мере изричу одмах у року од осам сати од тренутка када се десио неки насилни инцидент. Танка је линија између породичне свађе или конфликта и насиља у породици најнижег интензитета, а важно је да професионалци направе ту разлику, додаје Горјана Мирчић Чалуковић.

Због обуке судија и тужилаца, примена Закона о спречавању насиља у породици померена је за 1. јун. Нови Закон предвиђа хитне мере против насилника и већу одговорност надлежних. У прошлости је било много оних који су убијени у породичном насиљу, јер је изостала реакција надлежних, иако је жртва у више наврата тражила заштиту.

Заменик јавног тужиоца Горјана Мирчић Чалуковић рекла је гостујући у Дневнику РТС-а да Закон о спречавању насиља у породици налаже државним органима, пре свега јавном тужиоцу, полицији, центру за социјални рад, да сарађују.

"Они су дужни да свакодневно размењују информације, организују састанке најмање једном у 15 дана и да донесу заједничку одлуку, односно праве индивидуални план заштите жртве и њену подршку", објашњава Горјана Мирчић Чалуковић.

Каже да дисциплински поступак јесте предвиђен чланом 6 Закона о спречавању насиља у породици и да подразумева непоступање заменика јавног тужиоца и судије у роковима који су одређени тим законом.

"Ти рокови су одређени речцом одмах или је рок 24 часа, три дана, у зависности од процесне радње коју прати Закон. Овај Закон о спречавању насиља у породици уводи једну новину, а то је да се мере изричу одмах у року од осам сати од тренутка када се десио неки насилни инцидент и да државни тужилац у року од 24 часа најкасније ставља предлог за продужење те мере коју је одредио надлежни полицијски службеник. Суд је у року од само 24 часа дужан да одлучи о продужењу мере удаљења насилника из стана. Суд нема обавезу да сазива странке, нема рочишта, ван рочиша доноси одлуку, што убрзава поступак и то је нешто што ми до сада нисмо имали", каже Горјана Мирчић Чалуковић.

Напомиње да тај закон репресивним органима, као што су полиција и тужилаштво, даје сада превентивну улогу и налаже им да у случајевима када не постоји основ сумње да је извршено кривично дело реагују изрицањем хитних мера.

"Танка је линија између породичне свађе или конфликта и насиља у породици најнижег интензитета. Важно је да професионалци направе ту разлику", истиче Горјана Мирчић Чалуковић.

Додаје да кампања "Искључи насиље" руши стереотипе и подстиче на акцију.

"Она је усмерена на људе да не ћуте и пријаве насиље, то могу и анонимно да учине и можда спасу неком живот", напомиње Горјана Мирчић Чалуковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво