Крагујевац заинтересован да заштити Радио-телевизију од пропадања

Град Крагујевац је заинтересован да заштити од пропадања Радио-телевизију Крагујевац (РТК), која је враћена у државно власништво после раскида приватизације у јануару, речено је агенцији "Бета" у синдикату "Независност" у РТК.

То је био предлог градоначелника Радомира Николића на састанку са делегацијом запослених прошле седмице, а о томе је сачињен допис који ће бити упућен Министарству привреде и Министарству културе и информисања, навели су у том синдикату.

"У допису се наводи да би Град и финансијски помогао запосленима који нису примили плате девет месеци, неуплаћени су им доприноси од маја 2016, здравствене књижице нису оверене, а тренутна блокада рачуна предузећа је око 29 милиона динара", рекао је главни повереник синдиката у РТК, Горан Антонијевић.

Напоменуо је и да је изражена и спремност локалне самоуправе да реализује социјални програм у РТК.

Према његовим речима, градоначелник је изразио наду да би држава могла да пребаци Граду гаранције које је повукла од бившег власника (Радојице Милосављевића) у износу од 150.000 евра.

Додао је да се говори и о исплати око 24 милиона динара које локална самоуправа дугује крагујевачкој РТК.

"Овим средствима бисмо покрили блокаду рачуна па и плата, а извесно је да бисмо тада били спремни и за нову приватизацију", рекао је Антонијевић.

Додао је да је у допису градоначелника још наведено да је прва приватизација РТК у 2015. обављена "доста брзо", па Град није стигао да ту медијску кућу "адекватно припреми" за продају због чега је, како је оценио, вероватно дошло до лоше приватизације.

"Град би се обавезао уговором о привременом преузимању да распише нову приватизацију РТК до краја 2017. да би се испоштовао Закон о информисању" рекао је Антонијевић.

Навео је да свих 62 запослених у РТК подржава "понуду локалне власти" јер је види као најбољи начин за излазак из кризе и опстанак ове медијске куће са вишедеценијском традицијом и вредном архивом.

У синдикату "Независност" очекују да се до краја ове седмице у Министарству привреде изјасне о предлогу локалне самоуправе у Крагујевцу у вези са РТК.

Према речима Антонијевића има, и другачијег виђења решавања проблема које долази из Министарства привреде, али то запосленима не одговара.

"Помиње се објављивање новог писма о заинтересованости за продају, чиме се отвара пут до социјалног програма, али и за стечај уколико у предвиђеном року не буде било купца. То значи гашење РТК и слање запослених на улицу", рекао је Антонијевић.

Антонијевић је додао да запослени у РТК нису криви за стање у овој медијској кући, већ да је одговорна држава, која је реализовала приватизацију са неодговорним купцем, "а при том није предвидела како даље у случају раскида, сем да се медији угасе".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво