Масовно тровање птица грабљивица и шакала код Смедерева

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије упозорило је на намерно масовно тровање птица грабљивица и шакала надомак села Осипаонице код Смедерева. Из друштва наводе да је штета нанета Србији тровањем строго заштићене и заштићене дивље врсте око 2,2 милиона динара.

Друштво наводи да се тај случај сврстава у најгоре забележене у Србији у последњих 20 година, и да је пријављен надлежној инспекцији за заштиту животне средине. Инспекција ће по службеној дужности обавестити полицију и тужилаштво. 

Укупно је страдало 14 мишара, а казна за убијање једног примерка износи 160.000 динара. 

У саопштењу се наводи да су у суботу 18. фебруара, на плодним пољима надомак села Осипаонице, на мање од 500 метара од првих кућа нађена тела укупно 12 мишара (Buteo buteo), строго заштићених птица грабљивица, и тела четири шакала (Canis aureus), два пса и једне чавке (Corvus monedula). 

Неколико дана раније, Славиша Шошић, становник тог места, надлежном инспектору за заштиту животне средине пријавио је да је нашао два мртва мишара, која су однета на анализу у ветеринарски институт. 

"Претрагом терена, установили смо да је у питању масовно тровање", каже Марко Шћибан из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије и додаје да су мртве птице и сисари лежали на свега неколико метара од две овчје лешине које су садржале отровни "фурадан", који је извор тровања и ове, како наводи, незапамћене еколошке катастрофе.

Милан Ружић из Друштва каже да је потребно хитно нешкодљиво уклањање затрованих лешина оваца како би се спречила даља еколошка катастрофа. 

"Уверени смо да је неко од мештана користио забрањени препарат 'фурадан' како би отровао шакале који су се настанили у близини села. Сумњамо на намерно тровање, јер су са оваца скинуте ушне маркице како би се сакрили трагови о пореклу животиња", рекао је Ружић. 

Мишари и шакали током целе године претежно се хране глодарима као што су волухарице, мишеви и пацови, који се убрајају у главне непријатеље пољопривреде, а једу и остатке угинулих и мртвих животиња и тиме спречавају ширење зараза у природи. 

Активна токсична супстанца у "фурадану" је карбофуран, произведен у војним лабораторијама као нервни бојни отров, а изазива брзу смрт. 

Због изузетне токсичности, то средство је забрањено у ЕУ, Канади и САД, а и у Србији, од маја 2014. године.

Удружење наводи да је "фурадан" одговоран за страдање најмање 40 јединки орла белорепана у Војводини од 2008. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи