"Лазар" и "Милош" у походу на Tрећи свет

Српска одбрамбена индустрија је на сајму наоружања у Абу Дабију представила неколико нових типова наоружања, а највећу пажњу стручне јавности изазвало је оклопно возило "Милош". Не заостаје ни "Лазар 3", који се представља као конкуренција западним возилима на тржишту Африке и других земаља са скромнијим економијама.

Престижни светски војни портал Џејнс описује оклопно возило "Милош" као платформу за широко поље задатака, од санитета, борбеног возила пешадије, командног или извиђачког возила, до носача различитих борбених система.

Челични и додатни оклоп пружа заштиту у складу са стандардима НАТО-а, али се не наводи до ког нивоа.

Мотор ИСБ 300 за "Милоша" прави британска фирма "Куминс", аутоматски мењач 3500 СП потписује амерички "Елисон", а максимална брзина на ауто-путу је 110 километара на час.

У технолошком смислу, најзанимљивији је погон на четири точка (4x4), који је базиран на модуларној платформи Т-700, заједничком пројекту ирске фирме "Тимони" и француског "Текселија".

Реч је о јефтином али поузданом решењу, којe светска стручна јавност оцењује као довољно чврсто за тешке терене, али и удобно за путнике у возилу. Tежина празног возила је седам тона, а са посадом и најтежом опцијом наоружања достиже и до 14 тона.

"Ран флет" пнеуматици омогућавају кретање возила од 50 километар на час у ситуацијама када је пнеуматик пробушен или оштећен непријатељском ватром.

Посаду "Милоша" у конфигурацији изложеној на сајму у Абу Дабију чине возач, нишанџија тешког или лаког митраљеза, командир и пет војника или специјалаца.

На сајму је приказана верзија возила са даљински управљивом борбеном станицом са митраљезима од 7,62 милиметара и оптичко-електронским и ласерским нишаном за деловање у свим временским условима, дању и ноћу.

"Милош" има клима-уређај, заштиту од атомских, биолошких и хемијских напада, савремена средства везе и уређаје за вожњу ноћу.

Није наведена цена "Милоша", али је свакако добра реклама то што је на возилу налепница Специјалне антитерористичке јединице Полиције Србије, што значи да га популарни САЈ или тестира или разматра као будуће наоружање.

Осим тога, стручњаци процењују да ће "Милош" због претпостављене ниже цене а доброг квалитета, као и сви производи српске одбрамбене индустрије, наћи пут до земаља које имају скромније економске могућности.

Српски "Лазар" против финске "Патрије"

У разговору за портал Шепард медија, представници српске фирме "Југоимпорт СДПР" навели су да оклопно возило "Лазар 3" нуди бољи однос квалитета и цене од финске "Патрије", која се иначе сматра најбољом у својој класи.

Финско оклопно возило "Патрија" је модуларно, прави се у више варијаната и користило се у борбеним дејствима, али за тржиште попут Африке и Азије има ману  релативно високу цену.

"Југоимпорт", са друге стране, нуди возило у које су уграђени делови реномираних светских произвођача, али по дупло нижој цени.

"Лазар 3" користи модуларни погон Т-900 ирске фирме "Тимони", са погоном на свих осам точкова, као и британски мотор марке "Куминс", са 520 коњских снага.

Занимљиво је да ирска фирма "Тимони" нуди и до четири пута јефтније погонске групе у односу на тржишну конкуренцију. Такође, "Југоимпорт" потенцијалним купцима нуди могућност уградње било којег подсистема на "Лазара 3", по жељи купаца.

Максималана брзина је 110 километара на час, тежина возила је 28 тона, а посада има 15 кубних метара простора.

На сајму ИДЕКС 2017 у Абу Дабију, приказан је "Лазар 3" са руским топом 2А42 калибра 30 милиметара, који се показао као веома поуздан на руским возилима.

Гранате из тог топа могу да пробију оклоп свих врста оклопних возила на свету, као и оклопљених хеликоптера, и то на великим даљинама.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи