Ново пребројавање државних службеника, нема вишка запослених

Смањивање броја запослених у државној управи и локалној самоуправи за 5.000 службеника у овој години, реализоваће се одласком у пензију. Вишка запослених нема, али су они неравномерно распоређени, кажу надлежни, а то је задатак друге фазе рационализације државних службеника.

За три године из државне службе отишло је 38.000 чиновника. На хиљаду становника сада у просеку имамо шест и по чиновника, док је европски просек осам и по. Свако даље смањивање броја запослених угрозило би ефикасност управе, оцењује ресорна министарка.

"Зато ћемо ми са одлуком о максималном броју запослених у 2017. у ствари поделити локалне самоуправе у седам група, од којих ћемо у некима дозволити запошљавање, онима који су испод оптималног броја запослених, а онима који су изнад максималног броја запослених ћемо уводити драстично смањивање", објаснила је Ана Брнабић, министарка локалне управе и државне самоуправе.

Како ће то изгледати – требало би да се зна у априлу. Док многи страхују, мањи број општина то једва чека, јер од почетка забране запошљавања кубури са мањком запослених. У Параћину их је чак за четвртину мање од дозвољеног броја.

"То значи да ћемо каначно радити без проблема. Ми овог тренутка немамо довољно радника да организујемо наставу у предшколској установи, немамо довољно васпитача на тај број деце", каже председник Општине Параћин Саша Пауновић.

Према последњим подацима, на државном и локалном ниовоу, у установама и службама ради око 477.000 службеника – од тога 109.000 на локалу, а чак половина њих у локалним јавним предузећима.

У Врању су број запослених свели на прописаних 1.298 радника, али су им проблем квалификације запослених.

"Свакако да је потребан већи број високошколаца, у овом тренутку имамо их тек нешто више од 30 одсто, што је свакако неповољна кадровска структура", рекао је начелник Градске управе Врање Душан Аритоновић.

Док је већина имала вишак службеника, за мањи број општина су, у протеклом периоду забране запошљавања, спас били јавни радови. На тај начин ангажовани су радници, најчешће за послове легализације и ажурирања матичних књига.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи